Προσωρινή ανάσα από Evergrande: Θα πληρώσει τα κουπόνια ομολόγων
Πρόσκαιρη ανακούφιση προσφέρει στις αγορές η Evergrande, καθώς ο καταχρεωμένος κινεζικός γίγαντας του real estate έκανε γνωστό ότι θα μπορέσει να πληρώσει το κουπόνι κινεζικού ομολόγου αύριο, απομακρύνοντας για την ώρα τους φόβους μίας άμεσης χρεοκοπίας, η οποία θα μπορούσε να ταρακουνήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και ενδεχομένως το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η βασική μονάδα της Evergrande, Hengda Real Estate Group, ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει το κουπόνι του κινεζικού ομολόγου λήξης Σεπτεμβρίου 2025 στην ώρα της, την Πέμπτη. Πρόκειται για ποσό 232 εκατ. γουάν ή 35,88 εκατ. δολαρίων.
Αυτό που δεν είναι ακόμα γνωστό είναι εάν η Evergrande θα μπορέσει να πληρώσει τόκους 83,5 εκατ. δολαρίων για άλλο ομόλογο λήξης Μαρτίου 2022 που επίσης πρέπει να καταβληθούν την Πέμπτη. Στις 29 Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρώσει επίσης 47,5 εκατ. δολάρια για ομόλογα λήξης Μαρτίου 2024.
Τα ομόλογα αυτά θα βρεθούν σε default εάν δεν γίνουν οι πληρωμές σε 30 ημέρες.
Η Evergrande απέτυχε να πληρώσει τόκους που έπρεπε να καταβληθούν τη Δευτέρα τουλάχιστον σε δύο τράπεζες.
Οι αναλυτές φοβούνται ότι μία χρεοκοπία του κολοσσού με τα 300 δισ. δολάρια χρέη θα μπορούσε να «μολύνει» το κινεζικό αλλά και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα μέσω ενός «contagion» σαν και αυτό που σημειώθηκε το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Επενδυτικοί οίκοι εκφράζουν την αισιοδοξία, πάντως, ότι η Evergrande δεν θα αποδειχθεί η κινεζική Lehman Brothers, ενδεχομένως γιατί οι κινεζικές αρχές θα παρέμβουν είτε για να τη στηρίξουν ή για να περιορίσουν το contagion.
Ποια είναι η Evergrande
Ο όμιλος της Evergrande ιδρύθηκε από τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Xu Jiayin, που είναι γνωστός και ως Hui Ka Yan και ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα.
Σήμερα, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate της Κίνας αλλά και μέρος του Global 500, δηλαδή των μεγαλύτερων σε τζίρο επιχειρήσεων του κόσμου.
Εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, έχει την έδρα της στην πόλη Σέτζεν και απασχολεί 200.000 άτομα. Από αυτήν εξαρτώνται, όμως, 3,8 εκατ. θέσεις εργασίας.
Η Evergrande έχει μεγάλη παρουσία στα οικιστικά ακίνητα και υπερηφανεύεται ότι έχει πάνω από 1.300 projects σε τουλάχιστον 280 κινεζικές πόλεις.
Όμως έχει επενδύσει, επίσης, στα ηλεκτρικά οχήματα, τα θεματικά πάρκα, ενώ πουλά το δικό της εμφιαλωμένο νερό, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το 2010, αγόρασε και μία ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία τώρα είναι γνωστή ως Guangzhou Evergrande. Η ομάδα αυτή χτίζει το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου του κόσμου, στο σχήμα ενός τεράστιου λουλουδιού και με κόστος 1,7 δισ. δολαρίων.
Γιατί έχει προβλήματα
Τα τελευταία χρόνια, τα χρέη της Evergrande γιγαντώθηκαν, καθώς η εταιρεία δανείστηκε για να χρηματοδοτήσει διάφορα projects. Θεωρείται ο πιο καταχρεωμένος κατασκευαστής στη χώρα, με υποχρεώσεις άνω των 300 δισ. δολαρίων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποίησε τους επενδυτές της ότι έχει προβλήματα ταμειακών ροών, λέγοντας ότι θα βρεθεί σε στάση πληρωμών εάν δεν μπορέσει να αντλήσει χρήματα γρήγορα.
Αναλυτές πιστεύουν ότι η επέκτασή της σε άλλους τομείς ευθύνεται για τα προβλήματά της. Όμως τα προβλήματά της θεωρούνται χαρακτηριστικά των παθογενειών της κινεζικής οικονομίας, όπου οι επενδύσεις και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης χρηματοδοτούνται μέσω χρεών.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News