Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 15:27
BUSINESS & FINANCE

Οι δισεκατομμυριούχοι που κυνηγούν την αθανασία

Οι δισεκατομμυριούχοι που κυνηγούν την αθανασία

«Το μόνο σίγουρο είναι ο θάνατος και οι φόροι», είχε πει πριν από 230 χρόνια ο Benjamin Franklin. Σήμερα, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη καταφέρνουν να έχουν περιουσίες δισεκατομμυρίων χωρίς να πληρώνουν τους αντίστοιχους φόρους. Έχοντας καταρρίψει τη βεβαιότητα των φόρων, βάζουν τώρα στόχο να νικήσουν και τον θάνατο.

Ο Jeff Bezos της Amazon, ο Larry Page της Google, ο Larry Ellison της Oracle και ο Peter Thiel της Palantir είναι μερικοί μόνο από τους δισεκατομμυριούχους που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες της αθανασίας.

Παρότι η επιτυχία των δύσκολων αυτών εγχειρημάτων είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη, ελπίδα τους είναι ότι διάφορα φάρμακα, θεραπείες και άλλες τεχνολογίες της υγείας θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να ζήσουν και πέρα από τα 100 τους χρόνια, ενδεχομένως έως τα 200, τα 300 ή και ακόμα περισσότερο.

Ο Jeff Bezos, που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γη, έχει επενδύσει μέρος από την ύψους 200 δισ.  δολαρίων περιουσία του σε μία νέα startup «αναζωογόνησης» που ονομάζεται Altos Labs.

Αυτή η εταιρεία της αντιγήρανσης λέγεται ότι ασχολείται με την τεχνολογία του βιολογικού επαναπρογραμματισμού και έχει ως επενδυτή τον Ρωσο-ισραηλινό Yuri Milner, που έβγαλε μία περιουσία επενδύοντας στα πρώτα βήματα του Facebook.

Ο ιδρυτής της Oracle, Larry Ellison, έχει δωρίσει πάνω από 370 εκατ. δολάρια στην έρευνα γύρω από τη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.  

Και οι ιδρυτές της Google, Sergey Brin και Larry Page βοήθησαν στη δημιουργία της Calico, μιας μυστικοπαθούς startup μέσα στην Alphabet που παρακολουθεί ποντίκια από τη γέννηση έως τον θάνατό τους, με την ελπίδα ότι θα βρει στοιχεία για ασθένειες όπως ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ.

Ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους της επιμήκυνσης της ανθρώπινης ζωής είναι ο Peter Thiel, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής της PayPal και της Palantir.

Το 2006, ο Thiel χρηματοδότησε με 3,5 εκατ. δολάρια την έρευνα για την αντιγήρανση, μέσω του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Methuselah Mouse Prize. «Γοργή πρόοδος στην επιστήμη της βιολογίας υπόσχεται έναν θησαυρό από ανακαλύψεις μέσα σε αυτόν τον αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της δραματικής βελτίωσης της υγείας και της μακροβιότητας για όλους», έλεγε τότε. Το 2017, ο Thiel αύξησε την επένδυσή του στο Methuselah Mouse Prize στα 7 εκατ. δολάρια.

Τόσο ο Thiel όσο και ο Bezos έχουν επενδύσει στην Unity Biotechnology, μία εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που θέλει ν «εξαφανίσει  το ένα τρίτο των ασθενειών του ανθρώπου στον ανεπτυγμένο κόσμο».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Jim Mellon είχε πει στο CNBC τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι σχεδιάζει να βάλει στο χρηματιστήριο την Juvenescence, την εταιρεία του που ασχολείται με την επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής.

Ανάμεσα στις θεραπείες αντιγήρανσης στις οποίες επενδύει η Juvenescence είναι η Insilico Medicine, η οποία στοχεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη στην ανακάλυψη φαρμάκων.

Η Juvenescence έχει επενδύσει επίσης στην AgeX Therapeutics, μία εταιρεία από την Καλιφόρνια που προσπαθεί να δημιουργήσει βλαστοκύτταρα που μπορούν να αναγεννήσουν τον γερασμένο ιστό, καθώς και στην LyGenesis, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει τους λεμφαδένες σαν «βιοαντιδραστήρες», όπου θα αναπτύσσονται όργανα για μεταμοσχεύσεις.

Αθανασία μόνο για λίγους;

«Οι τεχνολογίες που αρχικά είναι προσιτές μόνο στους πλούσιους συνήθως γίνονται ευρύτερα διαθέσιμες με τον καιρό», λέει στο CNBC ο Stefan Schubert, ερευνητής του London School of Economics and Political Science.

Ο επενδυτής της τεχνολογίας και συνιδρυτής του Skype, Jaan Tallinn, εξηγεί ότι η προσπάθεια της Silicon Valley να ζήσει για πάντα τελικά θα ωφελήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. «Αυτοί που υιοθετούν πρώτοι μία νέα τεχνολογία πάντα πληρώνουν περισσότερα και αναλαμβάνουν μεγαλύτερα ρίσκα από τη ‘μαζική αγορά’, επομένως εάν οι θεραπείες αρχίσουν από ακριβές και επικίνδυνες, αυτό είναι αναμενόμενο», λέει.

«Πιστεύω ότι η ουσιαστικά επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής απέχει έναν αιώνα ή και περισσότερο και έως τότε, περιμένω ότι θα αλλάξει παράλληλα η στάση της κοινωνίας απέναντι στην ευθανασία», λέει ο Sean O hEigeartaigh, συν-διευθυντής του Center for the Study of Existential Risk στο Cambridge University.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News