JP Morgan: Οι 4 λόγοι που την κρατούν θετική για τα ελληνικά ομόλογα
Τι θα κάνει η EKT με τα ελληνικά ομόλογα μετά τη λήξη του PEPP
Θετική εμφανίζεται η JP Morgan απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, ακόμα και έπειτα από τις πρόσφατες υπερ-αποδόσεις τους.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, οι υπερ-αποδόσεις τις οποίες εμφανίζουν τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα οφείλονται στα όσα δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου της.
«Και βέβαια, η κατάσταση στην Ελλάδα θα ληφθεί υπόψη και θα αντιμετωπιστεί ειδικά, αλλά νομίζω είναι πρόωρο να το κάνουμε για την ώρα», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ όταν ερωτήθηκε σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, μετά τη λήξη του PEPP, στο οποίο έχουν ενταχθεί κατ΄ εξαίρεση, παρότι αξιολογούνται με junk.
«Πιστεύουμε ότι με αυτό το σχόλιο, η ΕΚΤ έχει κρατήσει ανοικτή την πόρτα για την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων μετά το PEPP», εξηγούν οι αναλυτές της JP Morgan. Σημειώνεται ότι την ίδια εκτίμηση έκανε σήμερα με συνέντευξή του στο Politico και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Κατόπιν τούτου, οι αναλυτές της JP Morgan δηλώνουν ότι παραμένουν «σε γενικές γραμμές εποικοδομητικοί» απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων, της ευνοϊκής δυναμικής ανάμεσα στην προσφορά και τις αγορές της ΕΚΤ, των εποικοδομητικών μακροοικονομικών προοπτικών και του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.
Στο μέτωπο της προσφοράς, η JP Morgan εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές άλλη μία φορά για φέτος, για να δανειστεί περίπου 2 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο. Επομένως, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η καθαρή προσφορά ελληνικών ομολόγων, έπειτα από τις αγορές της ΕΚΤ, θα είναι αρνητική για το υπόλοιπο του 2021.
Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, ο οίκος τονίζει ότι ακόμα και μετά τις πρόσφατες υπερ-αποδόσεις, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund απέχει περίπου 15 μονάδες βάσης από τα χαμηλά του καλοκαιριού, στα οποία και εκτιμάται ότι θα επιστρέψει τις επόμενες εβδομάδες.
Ειδικότερα, η JP Morgan βλέπει το spread στις 105 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο (από τα σημερινά επίπεδα των 111 μονάδων βάσης), στις 110 τον Μάρτιο του 2022, στις 105 τον Ιούνιο του 2022 και στις 100 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News