5+1 λόγοι για το μαζικό sell off στις αγορές
Από την Evergrande έως το σύνδρομο του Σεπτεμβρίου
5+1 λόγοι ευθύνονται για το σημερινό σφυροκόπημα στις διεθνείς αγορές, το οποίο πέραν των ευρωπαϊκών, αμερικανικών και ασιατικών χρηματιστηρίων επηρέασε σημαντικά και το ελληνικό, με αποτέλεσμα να κλείσει με πτώση άνω του 2% και να τερματίσει στις 892 μονάδες (το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ένα μήνα).
Ο πρώτος λόγος ανησυχίας των ξένων επενδυτών αφορά την κινεζική εταιρεία Evergrande, η οποία είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε αθέτηση των οικονομικών της υποχρεώσεων και να κηρύξει χρεοκοπία, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο κινεζικό real estate (ένας κλάδος που αντανακλά το 28% του ΑΕΠ).
Έχοντας ως κύριο αντικείμενο τις κατασκευές, ο «κολοσσός» της Ασίας έχει να διαχειριστεί ένα χρέος άνω των 300 δισ. δολαρίων, το οποίο χωρίς αναδιάρθρωση, πολύ δύσκολα θα καταστεί διαχειρίσιμο.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι η περίπτωση της Evergrande «ξυπνάει» μνήμες από το 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της κινεζικής ανάκαμψης και προκαλώντας κύμα ανησυχιών διεθνώς.
Ωστόσο, πέραν της κινεζικής εταιρείας, οι ξένες αγορές καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμη πέντε προκλήσεις, οι οποίοι όχι μόνο δεν βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα αλλά είναι αρκετά επείγουσας σημασίας.
Δέλτα
Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται ότι οδηγεί σε αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, κάτι το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επαναφοράς ενός μέρους των περιοριστικών μέτρων. Μόνο τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ημερησίως καταγράφονται περισσότεροι από 2.000 θάνατοι πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων αφορά κυρίως ανεμβολίαστους πολίτες
Tapering
Την Τετάρτη αναμένεται η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία όπως όλα δείχνουν θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενεργοποιώντας το -γνωστό και ως- tapering.
Η σταδιακή απόσυρση της άφθονης ρευστότητας (160 δισ. δολαρίων μηνιαίως) εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τις αγορές, οι οποίες έχουν εθιστεί στο φθηνό χρήμα. Κι αυτό, παρότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αύξηση των μηδενικών επιτοκίων.
Ανώτατο επίπεδο χρέους
Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αύξηση του ανώτατου ορίου δημόσιου χρέους (debt ceiling). Εάν δεν γίνει αυτό, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα, κηρύσσοντας στάση πληρωμών τον Οκτώβριο.
Η έγκριση της αύξησης του debt ceiling δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών θέτουν αρκετά προσκόμματα, απειλώντας με κατάρρευση το ομοσπονδιακό κράτος.
Το σύνδρομο του Σεπτεμβρίου
Παραδοσιακά, ο Σεπτέμβριος είναι ένας κακός μήνας για τις μετοχές και τους επενδυτές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.
Η πορεία της διόρθωσης
Με τις διεθνείς αγορές να βρίσκονται εδώ και μήνες σε αχαρτογράφητα επίπεδα, καταρρίπτοντας το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας άμεσης διόρθωσης στα χρηματιστήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε σήμερα στο 1,7%, ενώ οι κύριοι δείκτες σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο βρέθηκαν με απώλειες άνω του 2%. Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει αυτή την ώρα τουλάχιστον 700 μονάδες (-2%).
moneyreview.gr με πληροφορίες από MarketWatch
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News