Ταμείο Ανάκαμψης: Νέα έργα προς ένταξη – Τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων
Έως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα 15 προαπαιτούμενα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και να αποστείλει το οικονομικό επιτελείο το πρώτο αίτημα πληρωμής από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα αφορά περί τα 4 δισ. ευρώ (1,97 δισ. ευρώ σε ενισχύσεις και 2,12 δισ. ευρώ σε δάνεια). Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων από τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου.
Άλλα 16 έργα προς ένταξη
Στο Ταμείο είχαν ενταχθεί έως τον Ιούλιο 12 έργα, ενώ έχουν εγκριθεί άλλα 16 προς ένταξη από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων σημαντικές δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης: το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, καθώς επίσης έργα εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις ενίσχυσης καινοτομίας/επιχειρηματικότητας. Τα νέα 16 έργα αναμένονται να ανακοινωθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Οι συμφωνίες με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι προγραμματικές συμφωνίες με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων/EIB και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης/EBRD) για την παροχή δανειοδότησης για επιχειρηματικές επενδύσεις. Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχει εγκρίνει τη συνεργασία με την Ελλάδα με το ποσό των 5 δισ. ευρώ, το οποίο προστίθεται στα 12,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά στο σκέλος των δανείων.
Τα κριτήρια επιλεξιμότητας
Μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθούν σε διαβούλευση τα κριτήρια επιλεξιμότητας με βάση τα οποία θα εντάσσονται στο σχήμα δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων από τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η αναπροσαρμογή των κονδυλίων
Τέλος, το οικονομικό επιτελείο μελετά αναπροσαρμογή των κονδυλίων για την κλιματική κρίση. Εφόσον θα υπάρξει η αναπροσαρμογή ,η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποστείλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς αξιολόγηση και έγκριση.Ήδη στο Ταμείο έχουν ενταχθεί έργα όπως τα Αντιπλημμυρικά, η πολιτική προστασία, τα αρδευτικά, προγράμματα γεωργικής πολιτικής, προστασία μνημείων, αναδάσωση, προστασία βιοποικιλότητας κ.ά. Η συνολική συνολική τους επενδυτική δαπάνη ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News