Delivery: Ανοιχτό επάγγελμα, ανοιχτά διλήμματα – Το παράδειγμα της efood
«Δουλεύεις όποτε θέλεις και όπως θέλεις», είχε πει στο «MR» ο 31χρονος CEO της Wolt, περιγράφοντας την κουλτούρα των εφαρμογών delivery απέναντι στο προσωπικό τους. Με μία λέξη: ευελιξία και στην εργασία. Η νέα πραγματικότητα στον τομέα της διανομής και ο ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός της efood.
Η γνωστή εταιρεία διανομής έστειλε ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα προς 115 διανομείς της, με το οποίο ουσιαστικά έθετε το δίλημμα «freelancing ή διακοπή συνεργασίας». Μετά τον «θόρυβο» που δημιούργησε η συγκεκριμένη ενέργεια, η οποία μεταφράστηκε ως εκβιαστικό τελεσίγραφο προς τους συνεργάτες της πλατφόρμας, η efood έκανε λόγο για λαθεμένη διατύπωση που δεν αποτυπώνει πιστά τη νοοτροπία της εταιρείας.
Παρ’ όλα αυτά και σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γράψει εγκαίρως το «MR», το επάγγελμα του μεταφορέα έχει γίνει πλέον πλήρως «ανοικτό», κάτι που σημαίνει ότι προσφέρονται θέσεις απασχόλησης με κάθε πιθανή μορφή συνεργασίας.
- Υπάρχει η μισθωτή απασχόληση με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Πολλοί είναι και οι εργοδότες (ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις εστίασης) που προτείνουν τη λύση της μερικής απασχόλησης ούτως ώστε να περιορίζεται το μισθολογικό κόστος. Εκτός από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι εργοδότες οφείλουν να πληρούν τις προϋποθέσεις για την ασφαλή απασχόληση του εργαζόμενου (συντήρηση του δίκυκλου κλπ).
- Το τελευταίο διάστημα, έχει προστεθεί και η λύση της «αυτοαπασχόλησης». Ο εργαζόμενος αντιμετωπίζεται ως συνεργάτης. Αν η σχέση του είναι πιο «χαλαρή» (σ.σ καθώς ο ίδιος επιλέγει τη συχνότητα της απασχόλησής του) αμείβεται με τίτλο κτήσης. Μετά τις πρόσφατες αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία και ο τίτλος κτήσης βαρύνεται μες ασφαλιστικές εισφορές 20,28% για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη. Επίσης, υπάρχει επιβάρυνση 3,6% για το χαρτόσημο. Συνήθως, οι τίτλοι κτήσης προσφέρονται για αμοιβές της τάξεως των 10.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
- Για ποσά μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ από αυτοαπασχόληση, απαιτείται έναρξη εργασιών στην εφορία με τον ΚΑΔ 53.20.12 (Υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων). Με την έναρξη εργασιών ο επαγγελματίας βαρύνεται ο ίδιος με τις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες πλέον υπολογίζονται με πέντε διαφορετικά ποσά (από 220 ευρώ έως πάνω από 550 ευρώ) και ελεύθερη επιλογή από τον επαγγελματία.
Δεν είναι τυχαίο το ισχυρό ενδιαφέρον για απασχόληση στον συγκεκριμένο τομέα. Όπως είχε πει ο CEO της Wolt στο «MR», τουλάχιστον 7.000 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συνεργαστούν με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, που δεν είναι η μοναδική, σε μια αγορά η οποία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.
Η ευελιξία που προσφέρει ο συγκεκριμένος χώρος έχει διπλή ανάγνωση: Από τη μία πλευρά, ενισχύει έμπρακτα το ενδιαφέρον ατόμων που επιθυμούν να συνδυάσουν κάποιες ώρες διανομής μέσα στην εβδομάδα για να ενισχύσουν το εισόδημα που αποκομίζουν από άλλες – μη συναφείς – δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή ζήτηση για εργασία στον τομέα της διανομής διευκολύνει τις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στον χώρο να καθιερώνουν στην εργασιακή σχέση τους όρους που εκείνες επιθυμούν για συγκράτηση του λειτουργικού κόστους.
Η συζήτηση ούτε άρχισε ούτε θα τελειώσει στην περίπτωση της efood, σε μια δυναμική αγορά χωρίς «κόφτη», με έναυσμα τις ανάγκες που προκάλεσαν τα lockdowns για τη διαχείριση της πανδημίας.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News