Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας
Ιστορικό υψηλό άγγιξε ο δείκτης RCI (Recruitment Confidence Index – Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας) το πρώτο εξάμηνο του 2021, με το γενικό δείκτη να ξεπερνά τις 130 μονάδες και το δείκτη εξειδικευμένου προσωπικού τις 120 μονάδες, γεγονός που καταδεικνύει τις εξαιρετικά θετικές προσδοκίες των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων για τις μελλοντικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αλλά και στην ελληνική οικονομία.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η εκτίμηση ότι αναμένεται άνοδος τόσο στον αριθμό εργαζομένων όσο και στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού για το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την έρευνα του Alba. Γενικά, κατά τα πορίσματα της έρευνας κυριαρχούν εκτιμήσεις σταθερότητας με τις προβλέψεις για πτώση να υπολοιπονται σταθερά των εκτιμήσεων για άνοδο των βασικών μεγεθών.
Η αισιόδοξη εικόνα για το μέλλον επιβεβαιώνεται και από τις εκτιμήσεις των βασικών μεγεθών που σχετίζονται με το εργατικό δυναμικό στις ελληνικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, το 55,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων (σε σχέση με 37,6% στην προηγούμενη μέτρηση) ενώ μόλις το 11,6% εκτιμά ότι θα υπάρξει πτώση (σε σχέση με το 22,4 του β’ εξαμήνου του 2020). Επίσης, πάνω από τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να δώσουν κάποια – έστω και μικρή – αύξηση στον μισθό των εργαζομένων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ακόμη και αν πάνω από μία στις τρεις δεν έδωσαν αύξηση τους προηγούμενους έξι μήνες.
Ξεκάθαρη αύξηση παρουσιάζει το γενικό ποσοστό αισιοδοξίας: το 58,9% δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησής του (σε σχέση με 47,6% το προηγούμενο εξάμηνο) και το 17,9% πολύ αισιόδοξο (σε σχέση με το 12,7% στην προηγούμενη μέτρηση). Συνολικά, το ποσοστό αισιοδοξίας («αισιόδοξος» και «πολύ αισιόδοξος») διαμορφώνεται σε 76,8%, μία σημαντική αύξηση σε σχέση με το 60,3% του προηγούμενου εξαμήνου. Η εικόνα συμπληρώνεται από τη μείωση στο ποσοστό απαισιοδοξίας («απαισιόδοξος» και «πολύ απαισιόδοξος») από 19% στην προηγούμενη μέτρηση σε 12,6% στη παρούσα (Σχήμα 13). Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η διαχρονική εξέλιξη των ποσοστών αισιοδοξίας – απαισιοδοξίας της έρευνας RCI: η παρούσα μέτρηση εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας που έχουν καταγραφεί ποτέ (το 2ο μετά το 79,8% της πρώτης μέτρησης πίσω στο 2007) και το 4ο χαμηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας.
Ο αντίκτυπος της πανδημίας
Σε ό,τι αφορά στην επίδραση της υγειονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις, το 1ο εξάμηνο του 2021, η έρευνα κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό «επιρροής» της κρίσης από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης τον Μάρτιο του 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστες πλέον επιχειρήσεις (μόνο το 6,6% όσων απάντησαν) προβλέπουν μέτρα μείωσης προσωπικού ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης.
Σε ό,τι αφορά στην επιρροή της πανδημίας COVID-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις, αν και αυτές εξακολουθούν να επηρεάζονται σημαντικά, η επίδραση που τους ασκείται φαίνεται ότι είναι σε μεγαλύτερο βαθμό θετική σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμη, πλέον αναμένουν η εξέλιξη της πανδημίας να επιδράσει περισσότερο θετικά παρά αρνητικά στο μέλλον των επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στην εξ αποστάσεως εργασία, τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων εμφανίζονται γενικά «διστακτικά», ωστόσο οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την εφαρμογή πρακτικών εξ αποστάσεως εργασίας οι οποίες ξεκίνησαν – κατά κύριο λόγο – κατά την πανδημία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να κάνουν περιορισμένη χρήση των κυβερνητικών μέτρων διαχείρισης της πανδημίας: ένα ικανό ποσοστό δεν χρησιμοποίησε το καθεστώς αναστολής εργασίας για τους εργαζομένους, ενώ και από όσες επιχειρήσεις έκαναν χρήση οι περισσότερες αναπλήρωσαν με δική τους πρωτοβουλία μέρος ή και ολόκληρο τον μισθό των ανθρώπων τους.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News