Στην τελική ευθεία για νέο πακέτο στήριξης 900 δισ. δολαρίων
Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου δημοσιονομικης τόνωσης, ως απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, βρίσκεται η αμερικανική Γερουσία.
Το ύψος του προωθούμενου σχεδίου στήριξης ανέρχεται σε περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το σχετικό νομοθέτημα δεν αποκλείεται να δημοσιευθεί ακόμη και τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια άμεσης αποσόβησης των οικονομικών προκλήσεων,
Ωστόσο, η κοινή προσπάθεια Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών μπορεί να εκτροχιαστεί ακόμη και την τελευταία στιγμή, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων που «τρέχουν» οι διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με την κοινή πρόταση, από τα 900 δισ. δολάρια, τα 288 δισ. θα διοχετευτούν στις μικρές επιχειρήσεις, τα 180 δισ. δολάρια στην στήριξη των ανέργων, ενώ ακόμη 180 δισ. δολάρια στις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις.
Παράλληλα, ορισμένα χρήματα θα δαπανηθούν για την ανόρθωση των πλέον πληττόμενων κλάδων της οικονομίας, όπως οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θα λάβουν περίπου 17 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, μεμονωμένοι Γερουσιαστές, και από τα δύο κόμματα, εγείρουν μια σειρά επιφυλάξεων, οι οποίες απειλούν να τορπιλίσουν την προσπάθεια επιστράγισης του τελικού deal.
Υπενθυμίζεται ότι εφόσον δεν υπάρξει «λευκός καπνός» έως τα τέλη του έτους, εκατομμύρια άνεργοι και χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να μείνουν ξεκρέμαστες, δίχως την ασφάλεια της κρατικής υποστήριξης.
Την αναγκαιότητα συμφωνίας ενισχύουν και τα αδύναμα στοιχεία της αγοράς ανεργίας. Τον Νοέμβριο, για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν μόλις 245.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 9,8 εκατ. Αμερικανοί, οι οποίοι έχασαν την εργασία τους κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, εξακολουθούν να βρίσκονται χωρίς δουλειά.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 ξεπερνάει σταθερά τις 200.000, ενώ περισσότεροι από 101.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Παράλληλα, ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τους 2.500.
Όλα αυτά αυξάνουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής ύφεσης, αντίστοιχης του β’ τριμήνου του 2020, όταν το αμερικανικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 31%. Ακολούθησε βέβαια, μια ανάκαμψη – ρεκόρ της τάξης του 33% στο γ’ τρίμηνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News