Το πλεονέκτημα των μεγάλων εταιρειών
Το προφίλ των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σκιαγραφεί νέα μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Μεταξύ άλλων, η έκθεση διαπιστώνει μεγάλες διαφορές και αποκλίσεις μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές αγαθών.
Πιο συγκεκριμένα, ένα βασικό διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την Eurostat, το 2017 υπήρχαν στην Ελλάδα 719.492 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 688.017 (95,6%) απασχολούσαν έως 9 άτομα.
Σε αντίθεση, οι μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που απασχολούν τουλάχιστον 250 άτομα, ήταν περίπου 6.400. Την ίδια ώρα, στον τομέα της μεταποίησης, σε σύνολο 57.373 επιχειρήσεων, μόνο 130 επιχειρήσεις απασχολούσαν τουλάχιστον 250 άτομα.
Στις μεγάλες επιχειρήσεις η πλειονότητα των εξαγωγών
«Η ύπαρξη σχετικά μικρού αριθμού μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά την εξαγωγική επίδοση της χώρας, καθότι οι μεγάλες επιχειρήσεις εξάγουν ανά απασχολούμενο πολύ περισσότερο σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις» σημειώνεται, στη σχετική έρευνα.
Σύμφωνα με την Eurostat, συγκεκριμένα, το 2017 απασχολούνταν στη μεταποίηση 320.513 άτομα, εκ των οποίων τα 68.535 σε επιχειρήσεις με τουλάχιστον 250 απασχολούμενους, δηλαδή οι μεγάλες επιχειρήσεις απασχολούσαν το 21,4% των εργαζομένων του τομέα.
Όμως, η αξία των εξαγωγών αυτών των επιχειρήσεων αντιπροσώπευε το 72,9% της αξίας των εξαγωγών της μεταποίησης, δηλαδή οι μεγάλες επιχειρήσεις εξήγαγαν σχεδόν 10 φορές περισσότερο ανά απασχολούμενο σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Η σύγκριση με την Πορτογαλία
Για να αντιληφθούμε καλύτερα τα παραπάνω μεγέθη, παρατίθεται η σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας. Κι αυτό, διότι η ιβηρική χώρα διαθέτει σχεδόν υποδιπλάσιες επιχειρήσεις με τουλάχιστον 250 απασχολούμενους, παρότι παρουσιάζει περίπου τον ίδιο με την Ελλάδα αριθμό μεταποιητικών επιχειρήσεων.
Έτσι, το 2018, ενώ οι συνολικές εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων με έως 9 απασχολούμενους στη μεταποίηση ανερχόταν μόλις στο 32,8% του αντιστοίχου μεγέθους της Πορτογαλίας, για επιχειρήσεις με τουλάχιστον 250 απασχολούμενους οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας κυμαίνονταν στο 66,4% του αντιστοίχου μεγέθους της Πορτογαλίας.
Ο ρόλος των μεγάλων επιχειρήσεων
Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του 2018, για το σύνολο της ελληνικής μεταποίησης η αξία των εξαγωγών ανά απασχολούμενο ήταν 60.900 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος στην Πορτογαλία ήταν 57.200 ευρώ.
Η υπεροχή της Ελλάδας έναντι της Πορτογαλίας, όπως σημειώνεται στην έκθεση, οφείλεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, καθότι για επιχειρήσεις με τουλάχιστον 250 απασχολούμενους, η ανά απασχολούμενο αξία των εξαγωγών στην Ελλάδα ήταν 187.500 ευρώ έναντι μόλις 142.500 ευρώ στην Πορτογαλία.
Σε αντίθεση, για επιχειρήσεις με έως 9 απασχολούμενους η ανά απασχολούμενο αξία των εξαγωγών στην Πορτογαλία ήταν 10.800 ευρώ, έναντι μόλις 3.700 ευρώ στην Ελλάδα. Για επιχειρήσεις με 10-49 και 50-249 απασχολούμενους τα αντίστοιχα μεγέθη δεν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των δύο χωρών.
Οι εξαγωγικοί προορισμοί
Η καλύτερη εξαγωγική δυναμική των μεγάλων επιχειρήσεων αντανακλάται καιόταν η κατηγοριοποίηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων αφορά τον αριθμό των χωρών προς τις οποίες εξάγουν τα προϊόντα τους.
Η μελέτη υπογράφεται από τους καθηγητές Θεώνη Κακουλίδου, Σαράντη Καλυβίτη, Μαργαρίτα Κατσίμη και Θωμά Μούτος.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News