BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο «στόχαστρο»

Στις 904 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,3%

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο «στόχαστρο»

Υπό καθεστώς ελεγχόμενων πιέσεων βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις ρευστοποιήσεις να εκτείνονται σε ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς, χωρίς βέβαια να προσλαμβάνουν ευρείες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,30% και υποχώρησε στις 904,10 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (906,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 5,5 μονάδες (από 901,91 έως 907,48 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μία συνεδρίαση, η οποία δεν διέφερε σημαντικά από τις προηγούμενες, η Λεωφόρος Αθηνών βρέθηκε «αιχμάλωτη» των πιέσεων στα blue chips, με τους πωλητές να εστιάζουν στις μετοχές των ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean.

Από την άλλη πλευρά, τα στηρίγματα από τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Jumbo κατάφεραν να περιορίσουν τη «ζημιά» και να θωρακίσουν το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, το οποίο επί της ουσίας δεν απειλήθηκε.

«Εγκλωβισμένη» στις 900 μονάδες

Σε κάθε περίπτωση, για ακόμη μία ημέρα, η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε να αγνοεί τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία (ΑΕΠ, ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) και παρέμεινε εγκλωβισμένη στα επίπεδα των 900 μονάδων.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι δεικτοβαρείς τίτλοι (για παράδειγμα της ΔΕΗ, της Mytilineos, της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κ.α.) προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και να «ανεβάσουν» την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η εξήγηση της συνεχιζόμενης απροθυμίας για εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος, από ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές, πρέπει να αναζητηθεί στο εξωτερικό περιβάλλον. 

Ο φόβος των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά, οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, η εξασθένηση της αναπτυξιακής ορμής της παγκόσμιας οικονομίας και οι αλλαγές στις νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον εχθρικό προς την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. 

«Είναι λοιπόν εύλογη η στάση αναμονής της επενδυτικής κοινότητας ενόσω το περιβάλλον παραμένει ομιχλώδες, με δεδομένη μάλιστα την κίνηση των δεικτών των διεθνών αγορών κοντά στις υψηλές επιδόσεις. Θα χρειαστεί εύλογος χρόνος για να ξεπεραστεί η γενικευμένη αποστροφή των επενδυτών προς τον επενδυτικό κίνδυνο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο έμπειρος αναλυτής. 

Πτωτικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε καθηλωμένος στο στενό εύρος των 560 – 570 μονάδων, αδυνατώντας να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και να παράσχει στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Ως αποτέλεσμα, μοιραία τερμάτισε στο -0,70% και τις 563,19 μονάδες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε στη μετοχή της Alpha Bank , η οποία υποχώρησε κατά 1,3% και το τεχνικό σημείο του 1,13 ευρώ. Κατά 0,7% διολίσθησε και η μετοχή της Eurobank, η οποία έκλεισε στο επίπεδο του 0,84 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε οριακά κατά 0,3% και τα 2,52 ευρώ, εν όψει και του deal για την αξιοποίηση των POS, ενώ η μετοχή της Πειραιώς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο επίπεδο του 1,42 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η μετοχή της οποίας κατακρημνίστηκε στο -8,7% και τερμάτισε κάτω του 0,10 ευρώ, μετά την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της διαδικασίας του reverse split. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,30% 1,135 ευρώ
  • Attica Bank -8,72% 0,0953 ευρώ
  • Eurobank -0,73% 0,8426 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,28% 2,521 ευρώ
  • Πειραιώς 0,14% 1,421 ευρώ

Προβάδισμα πωλητών στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές ήλεγξαν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς ήταν πρόδηλο ότι οι επενδυτές δεν επιθυμούσαν να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο και να θέσουν σε κίνδυνο τα μέχρι στιγμής κέρδη τους.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη μετοχή της Aegean, η οποία υποχώρησε κατά 1,7% και τα 5,22 ευρώ. Πτώση της τάξης του 1,6% εμφάνισε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Η μετοχή της ΟΛΠ ακολούθησε στο -1,5%, ενώ οι μετοχές των ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ έκλεισαν στο -1%.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ξεχώρισε στο +3% και τα 2,04 ευρώ, χάρη στην άνοδο των τιμών πώλησης των βασικών μετάλλων. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Jumbo αυξήθηκε κατά 2,6% και η μετοχή της Viohalco κατά 1,9%.

Συνολικά, 41 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 60 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 64,86 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News