Τι θα γίνει με το «ακριβό» ευρώ
Υπέρβαση ακόμη και του 1,25 δολαρίου;
Την προσεχή Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ανακοινώσει την περαιτέρω επέκταση (χρονική και ποσοτική) του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια στήριξης της ευρωπαϊκής ανάκαμψης.
Πρόκειται για την τρίτη δέσμη μέτρων από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, κάτι το οποίο έχει συμβάλει και στη σημαντική ανατίμηση του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος.
Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι ο νέος γύρος δράσης, ο οποίος και πάλι έχει επίκεντρο την αγορά ομολόγων, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, δεδομένης και της μη παρέμβασης στην επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ.
Από την αρχή του έτους, άλλωστε, το κοινό νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 8%. Στις αρχές Δεκεμβρίου, το ευρώ ξεπέρασε το όριο του 1,20 δολαρίου, ενώ την Παρασκευή έκλεισε στο επίπεδο του 1,21 δολαρίου. Πλέον, οι μεγαλύτερες τράπεζες θεωρούν πολύ πιθανή την υπέρβαση ακόμη και του 1,25 δολαρίου κατά τους προσεχείς μήνες.
Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη υπογραμμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας στον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι η Ευρωζώνη θα παραμένει σε κατάσταση αποπληθωρισμού για σημαντικό χρονικό διάστημα.
«Δεν είναι θέμα ευρώ, αλλά θέμα δολαρίου»
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές θεωρούν ότι το δολάριο θα κινηθεί σε πτωτικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2021, λόγω και της διάχυτης αισιοδοξίας για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι το οποίο θα στρέψει τους επενδυτές εκ νέου στις μετοχές.
Κι αυτό, διότι το αμερικανικό νόμισμα έχει το προφίλ του «ασφαλούς καταφυγίου», με αποτέλεσμα να ενισχύεται σε περιόδους αβεβαιότητας και έντονης μεταβλητότητας. Αντίθετα, σε περιόδους οικονομικής ευρωστίας και ανάκαμψης κινείται είτε σταθεροποιητικά είτε πτωτικά.
«Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για να επηρεάσει την ισοτιμία» παραδέχεται ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, αναλυτής της Bank of America. «Δεν είναι θέμα ευρώ, αλλά θέμα δολαρίου».
Πρόσφατα, από την πλευρά της, η Goldman Sachs εκτίμησε ότι το ευρώ θα ενισχυθεί στο 1,25 δολάριο σε βάθος 12μηνου, χάρη στην ανάκαμψη της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Στον αντίποδα, πάντως, η Danske Bank θεωρεί ότι η δίκαιη ισοτιμία ευρώ – δολαρίου κυμαίνεται από 1,08 έως 1,20 δολάριο, κάτι το οποίο θα αποδειχθεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News