Συνάντηση Σταϊκούρα με τραπεζίτες: Η χρηματοδότηση της οικονομίας στο επίκεντρο
Η χρηματοδότηση της οικονομίας θα κυριαρχήσει ως βασικό θέμα στη σημερινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους CEOs των ελληνικών τραπεζών, την πρώτη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιείται μετά τον ανασχηματισμό και τις αλλαγές στις αρμοδιότητες μετά την αποχώρηση του μέχρι πρότινος αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υφυπουργού Γιώργου Ζαββού.
Τις αρμοδιότητες πλέον για τις τράπεζες και τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα συγκεντρώνει αποκλειστικά ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα προεδρεύσει και κατά την πρώτη κοινή σύσκεψη με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που πραγματοποιείται μετά το καλοκαίρι. Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα επαναφέρει τις καθιερωμένες συσκέψεις με τους επικεφαλής των τραπεζών και στόχος είναι οι συσκέψεις αυτές να πραγματοποιούνται σε τακτική βάση και συγκεκριμένα κάθε 15νθήμερο έτσι ώστε να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της πιστωτικής επέκτασης.
Εξειδικεύοντας τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών στη χθεσινή ενημέρωση προέταξε το θέμα της ρευστότητας ως κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής μέσα από παρεμβάσεις όπως:
- η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», που ήδη υλοποιείται,
- η υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα,
- και η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 12,7 δισ. ευρώ.
- Η ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 78 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, αποτελεί σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης και η συμβολή των τραπεζών θα είναι καθοριστική για την επίτευξη του στόχου.
Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες θα πρέπει να μοχλεύσουν πιστώσεις ύψους 33 δισ. πιστώσεις, τόσο μέσω της αναλογίας τους στο RRF όσο και από τον δανεισμό επενδυτικών σχεδίων που θα έχουν λάβει επιδότηση, μέγεθος που με βάση τις εκτιμήσεις θα πυροδοτήσει πιστωτική επέκταση άνω του 5% ετησίως τα προσεχή χρόνια.
Στη βάση αυτή οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για νέες εκταμιεύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς στο ποσό αυτό να λαμβάνονται υπόψη οι αποπληρωμές δανείων και τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του έτους επιβεβαιώνουν την επίτευξη του στόχου. Το σύνολο των νέων πιστώσεων ανήλθε στα 11,1 δισ. ευρώ συνολικά και με βάση τα στοιχεία ανά τράπεζα τα νέα δάνεια που εκταμίευσε η Alpha ανήλθαν κατά το α’ εξάμηνο στα 2,3 δισ. ευρώ, η Eurobank στα 3,4 δισ. ευρώ, η Εθνική στα 2 δισ. ευρώ και η τράπεζα Πειραιώς στα 3,4 δισ. ευρώ. Πάνω από τα 3/4 των νέων εκταμιεύσεων ήταν δάνεια προς επιχειρήσεις και στοίχημα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η κάλυψη του επενδυτικού κενού που εμφάνισε η χώρα την προηγούμενη δεκαετία.
Η ρύθμιση για το DTC
Εκτός από τη ρευστότητα στην οικονομία η ατζέντα της σημερινής σύσκεψης περιλαμβάνει και όλες τις εκκρεμότητες που μένει να θεσμοθετηθούν για τις τράπεζες με βασικότερη τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) των τραπεζών. Η ρύθμιση υπήρξε αποτέλεσμα εντατικής προσπάθειας του Γιώργου Ζαββού και θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να συμψηφίσουν τις ζημίες που μπορεί να προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 λόγω τιτλοποιήσεων ή πωλήσεων δανείων σε βάθος 20ετίας από μελλοντικά κέρδη.
Οι ελληνικές τράπεζες –με εξαίρεση την Attica Bank– έχουν μέχρι σήμερα παρακάμψει τον κίνδυνο ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου και της εισόδου του κράτους στο μετοχικό τους κεφάλαιο μέσω του μοντέλου hive down που εφάρμοσαν τρεις (Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς) από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Το μοντέλο επέτρεψε την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας και τη μεταφορά της σε μια νέα εταιρεία, στην οποία έχει μεταφερθεί και η ζημία των τιτλοποιήσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Με τη νέα ρύθμιση είναι σε θέση να προχωρήσουν σε νέες συναλλαγές πωλήσεων και τιτλοποιήσεων με στόχο να επιτύχουν μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων εντός του 2022, αλλά και να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις εφόσον η πανδημία επιμείνει και επηρεάσει την πορεία εξυπηρέτησης των δανείων.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News