Το σχέδιο της Italgas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών
Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει από σήμερα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, που έως το τέλος του χρόνου θα περάσει στον έλεγχο της Italgas, έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το τελικό τίμημα των 733 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνει αυτό που φημολογείτο από τον Ιούλιο – όταν κατατέθηκαν οι δυο δεσμευτικές προσφορές των Ιταλών και των Τσέχων της EPH -, ότι δηλαδή η Italgas ήταν πολύ «ζεστή» για τη συγκεκριμένη συμφωνία, προσφέροντας ένα ποσό που ικανοποίησε και τους δυο μετόχους της ΔΕΠΑ Υποδομών, το Ελληνικό Δημόσιο (που κατέχει το 65% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) και τα ΕΛΠΕ που κατέχουν το υπόλοιπο 35% και θα βάλουν στα ταμεία τους το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 265 εκατ. ευρώ από την πώληση του μεριδίου της.
Η εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη επένδυση της Italgas εκτός ιταλικών συνόρων, με την εταιρεία να ακολουθεί το παράδειγμα του πρώην μητρικού της ομίλου, της Snam (από την οποία αποσχίστηκε το 2016) που ηγείται της διεθνούς κοινοπραξίας Senfluga που απέκτησε το 66% του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ευρώπης. Και ενδυναμώνει ασφαλώς την ήδη ισχυρή παρουσία των ιταλικών ομίλων στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, όπου εκτός από τη Snam δραστηριοποιούνται η Enel Green Power, η Eni (μητρικός όμιλος της εταιρείας παροχής φυσικού αερίου Ζενίθ και η Edison που από κοινού με τα ΕΛΠΕ ελέγχουν την εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος Elpedison. Από την άλλη πλευρά, η είσοδος της Italgas στον ελληνικό κλάδο φυσικού αερίου σηματοδοτεί την έξοδο μιας άλλης ιταλικής εταιρείας: Πρόκειται για την Eni Gas e Luce που κατέχει το 49% (και το μάνατζμεντ) της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, μια εκ των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, μερίδιο που θα περάσει στο νέο ιδιοκτήτη της ΔΕΠΑ Υποδομών
Οι αριθμοί-κλειδιά
Σε μια από τις διαφάνειες της παρουσίασης του Στρατηγικού Σχεδίου της Italgas για την περίοδο 2021-2027 «κρύβεται» το τι «είδε ο Ιταλός» στη ΔΕΠΑ Υποδομών: Πρόκειται για ευκαιρία -όπως αναφέρεται- που ταιριάζει απόλυτα με τα επενδυτικά κριτήρια της επιχείρησης, σε μα χώρα με ξεκάθαρο και εδραιωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και με «φόντο» τις προοπτικές ανάπτυξης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως ξεδιπλώνονται στα Σχέδια Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2025 των ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ Αττικής για επέκταση των σχετικών υποδομών κατά 2.724 χλμ. και σύνδεση σε αυτό 254.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι επενδύσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων προσεγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ στην πενταετία, ποσό που μπορεί να διαθέσει και με το παραπάνω η Italgas αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι επενδύσεις της μόνο για φέτος στην Ιταλία ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ, ενώ έως την περίοδο 2021-2027 προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 8 δις. ευρώ. Ως ισχυρό θέλγητρο για την Italgas λειτούργησαν σίγουρα και οι προσδοκώμενες αποδόσεις όπως αποτυπώνονται στο λεγόμενο WACC (Συντελεστής Απόδοσης Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης) που έχει προσδιοριστεί από τη ΡΑΕ στο 8,18% για το 2019, στο 7,45% για το 2020 και στο 7,03% για την περίοδο 2021-2022. Η πολύ ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του ιταλικού ομίλου αντικατοπτρίζεται και στις επίσημες προβλέψεις, καθώς εκτιμά ότι θα κλείσει το 2021 με κέρδη EBITDA της τάξης του 1 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, κάνοντας παράλληλα λόγο για ετήσιο ρυθμό αύξησης της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής του Βάσης κατά 4,2% έως το 2027, διαμορφώνοντάς την στα 10,3 δις. ευρώ .
Σχέδια για ψηφιοποίηση δικτύου και έγχυση «πράσινων» αερίων
Στα σχέδια της Italgas είναι η ψηφιοποίηση του ελληνικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου, που αποτελεί βασικό πυλώνα της επενδυτικής στρατηγικής και στην Ιταλία. Και τούτο διότι η αναβάθμιση των υποδομών είναι προαπαιτούμενο για την έγχυση «καθαρών» αερίων στο δίκτυο (βιομεθάνιο,, πράσινο υδρογόνο κ.α.) που αποτελούν την επόμενη ημέρα για τα δίκτυα φυσικού αερίου στο κάδρο της ενεργειακής μετάβασης και των στόχων της ΕΕ για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Η στόχευση της Italgas αποτυπώνεται και στην επισήμανση του διευθύνοντος συμβούλου της Paolo Gallo ότι «είμαστε οι ιδανικοί συνεταίροι προκειμένου να υποστηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση στην ανάπτυξη μιας ενεργειακής υποδομής που θα επιτρέψει στη χώρα να κινηθεί γρήγορα προς μια απανθρακοποιημένη οικονομία. Χάρη στη νέα γενιά δικτύων διανομής –ψηφιοποιημένα, εκτεταμένα, ευέλικτα και έξυπνα- θα υποστηρίξουμε μέσω του φυσικού αερίου τη σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα και του λιγνίτη , προωθώντας την ενεργειακή μετάβαση προς ΑΠΕ. Θα φέρουμε στην Ελλάδα την εμπειρία και την ικανότητα υλοποίησης που έχουμε χτίσει στα σχεδόν 200 χρόνια ιστορίας μας, μαζί με τις δεξιότητες που έχουμε αναπτύξει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου και το Ψηφιακό Εργαστήρι που σήμερα τοποθετούν τον όμιλο Italgas σε θέση αδιαμφισβήτητου τεχνολογικού leader διεθνώς στον κλάδο…».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News