Στην αγκαλιά της Vivartia η «Ελληνική Ζύμη»
Χρειάστηκαν 14 χρόνια για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της «Ελληνικής Ζύμης» η Vivartia, καθώς η εταιρεία που ίδρυσε ο Μιχάλης Αραμπταζής αποτελούσε εξαρχής… «αντικείμενο του πόθου», και μάλιστα καθώς φαίνεται για όλους τους ιδιοκτήτες της Vivartia.
Τα «φλερτ» ανάμεσα στη Vivartia και τον Μιχάλη Αραμπατζή και οι συμφωνίες που ακολουθούσαν είναι υπόθεση αρκετών δεκαετιών. «Πρόγονος» της «Ελληνικής Ζύμης» είναι η εταιρεία «Μακεδονική Σφολιάτα» η οποία ιδρύθηκε από τον κ. Αραμπατζή το 1978, ως μετεξέλιξη ενός εργαστηρίου παρασκευής τυρόπιτας και μπουγάτσας που είχε ανοίξει τρία χρόνια πριν στα Μάλγαρα. Η «Μακεδονική Σφολιάτα» περιήλθε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στην κατοχή της «Μπάρμπα Στάθης». Το 2001 ο Μιχάλης Αραμπατζής ίδρυσε την «Ελληνική Ζύμη». Τo 2006 η Vivartia προσέγγισε εκ νέου τον Μ. Αραμπατζή και το 2007 υπεγράφη συμφωνία που προέβλεπε την παραχώρηση του 49% της «Ελληνικής Ζύμης» στη Vivartia με αντάλλαγμα την παραχώρηση στον Μ. Αραμπατζή του 49% της «Άλεσις».
Χθες ανακοινώθηκε η υπογραφή δεσμευτικού προσυμφώνου ανάμεσα στη Vivartia και στον Μ. Αραμπατζή που προβλέπει ότι η πρώτη θα αυξήσει τη συμμετοχή της στις δύο εταιρείες (Ελληνική Ζύμη και Άλεσις, με την τελευταία να είναι γνωστή από το σήμα «Χρυσή Ζύμη») σε 75%. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Αραμπατζής θα παραμείνει στη διοίκηση και θα διατηρήσει το 25%. Σημειώνεται ότι και η «Ελληνική Ζύμη» και η «Άλεσις» αποτελούν θυγατρικές της «Μπάρμπα Στάθης» που με τη σειρά της είναι θυγατρική της Vivartia.
Η «Ελληνική Ζύμη» διαθέτει βιομηχανικές εγκαταστάσεις 43.250 τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο. Εκεί βρίσκονται τα τρία εργοστάσιά της παραγωγής ζύμης σφολιάτας, κρουασάν, παραδοσιακών προϊόντων (χωριάτικα), μπουγάτσας, πίτσας και κουλουριού. Την περίοδο 2001-2017 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 42,6 εκατ. ευρώ. Το 2019, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματά της, πραγματοποίησε πωλήσεις 83,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10,3% σε σύγκριση με το 2018, ενώ τα λειτουργικά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 13,3 εκατ. ευρώ. Το 2020 οι πωλήσεις παρουσίασαν αυξητικές τάσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τα προϊόντα υψηλής αποθεματοποίησης. Οι πωλήσεις της «Άλεσις» διαμορφώθηκαν το 2019 σε 17,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη σε 0,7 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αραμπατζής έχει δραστηριότητα και στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας καθώς είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της Wonderplant. Πρόκειται για την εταιρεία που ιδρύθηκε το 2008 από τον Μ. Αραμπατζή, τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, τον Σταύρο Νένδο (της Select) και τον Αχιλλέα Φώλια (ιδρυτή της Goody’s). Η εταιρεία ξεκίνησε το 2011 την υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας στην Πετρούσα Δράμας και πλέον διαθέτει τρία θερμοκήπια.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News