Έξι στους δέκα Έλληνες θέλουν υβριδικό μοντέλο εργασίας
Υπέρ της κανονικοποίησης ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας τάσσονται έξι στους δέκα Έλληνες, με ένα σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων τους να μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως. Ειδικότερα, το 61% των Ελλήνων εργαζομένων προτιμά να αφιερώνει τουλάχιστον το μισό από το ωράριό του από απόσταση. Σε παγκόσιο επίπεδο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 53%.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι επίσης το 61% των Ελλήνων δηλώνει πως έχει και τον απαραίτητο εξοπλισμό στο σπίτι του, προκειμένου να δουλέψει εξ αποστάσεως με άνεση. Το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως ανέρχεται στο 71%.
«Οι τελευταίοι 18 μήνες απέδειξαν ότι η εξ αποστάσεως εργασία δεν συνεπάγεται απώλεια παραγωγικότητας και ότι είναι δυνατός ένας πιο ευέλικτος τρόπος εργασίας. Πάνω από τα τρία τέταρτα των εργαζομένων θέλουν να διατηρήσουν την ευελιξία στο πρόγραμμά τους, επιστρέφοντας στο γραφείο, αλλά με τους δικούς τους όρους», διαπιστώνει έρευνα του ομίλου Adecco.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο χρόνο στο γραφείο επιθυμούν οι νεότεροι εργαζόμενοι και οι γονείς. Ειδικότερα σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι με παιδιά επιθυμούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο, ενώ το 42% όσων δεν έχουν παιδιά θέλουν περισσότερο χρόνο στο γραφείο.
Παραγωγικότητα
Παρότι πολλοί έχουν επωφεληθεί από την υβριδική εργασία, δεν έχουν όλοι θετική εμπειρία. Ανησυχία προκαλεί η αναφορά για αυξημένες ώρες εργασίας κατά 14% το τελευταίο έτος, ενώ περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους (57%) δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια εργασία σε λιγότερο από 40 ώρες.
Η πλειοψηφία (73%) των εργαζομένων και όσων βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις επιθυμεί την υιοθέτηση πολιτικών αξιολόγησης με βάση τα αποτελέσματα και όχι τις ώρες εργασίας, μια τάση που ήταν ήδη ισχυρή το 2020.
Αναδυόμενα προβλήματα
Σύμφωνα με τα ευρήματα μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι υπάρχει κίνδυνος για απώλεια μίας γενιάς εργαζομένων με δυνατότητες για ανάληψη μεγάλων ευθυνών. Ειδικότερα περισσότεροι από τους μισούς (54%) νέους εργαζομένους που φέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά δηλώνουν ότι έχουν εξουθενωθεί από τη δουλειά. Ταυτόχρονα, οι 3 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν γενικότερα ότι η ψυχική και σωματική τους υγεία έχει επιδεινωθεί στους τελευταίους 12 μήνες. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από 4 στους 10.
«Οι εταιρείες πρέπει να διερευνήσουν πώς μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα και να παρέχουν πόρους ευημερίας στους εργαζομένους τους στο νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας», τονίζει η έρευνα της Adecco. Χαρακτηριστικό είναι πως το 67% όσων δεν είναι σε διευθυντικές θέσεις δηλώνουν πως η ανώτεροί τους δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, όσον αφορά την εξασφάλιση της ψυχικής τους ευημερίας.
Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό των συμμετεχόντων από Ελλάδα, που δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που οι προϊστάμενοι αντιμετωπίζουν το θέμα της εξασφάλισης της ψυχικής υγείας των ομάδων, ανεβαίνει στο 77%.
Πόλεμος ταλέντων
«Είναι, πλέον, ευδιάκριτα τα σημάδια, που αποτελούν προειδοποίηση για τις εταιρείες πως θα πρέπει να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους άμεσα στις νέες καταστάσεις για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στα ταλέντα», σημειώνει η Adecco.
Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι φαίνεται να επαναξιολογούν την καριέρα τους και τα κριτήρια επιλογής εργοδότη. Tα ευρήματα αναδεικνύουν τα χαμηλά επίπεδα κινήτρου και αφοσίωσης – λιγότεροι από τους μισούς (47% όλων των συμμετεχόντων) είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές σταδιοδρομίας στην εταιρεία τους.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό πέφτει στο 27%. Σχεδόν 2 στους 5 αλλάζουν καριέρα ή εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το 41% σκέφτεται να μετακινηθεί σε θέσεις, που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία. Τα σημάδια της λεγόμενης «μεγάλης παραίτησης», δηλαδή της μαζικής εξόδου εργαζομένων από την αγορά προς αναζήτηση νέων ευκαιριών, δεν είναι ακόμη εμφανής. Συνεπώς, οι εργοδότες έχουν ακόμη ένα παραθυράκι προκειμένου να επανασυνδεθούν με τους υπαλλήλους τους και να ανταποκριθούν στα αιτήματά τους.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News