Πώς πετούσαμε παλιά: Η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε για πάντα τα ταξίδια με αεροπλάνο
Δεν έχουν περάσει παρά μερικά χρόνια από την εποχή που για να μπεις σε ένα αεροπλάνο, αρκούσε να φτάσεις στο αεροδρόμιο λίγα λεπτά πριν από την πτήση. Ένας φίλος σου μπορούσε να σε συνοδεύσει έως την Πύλη για να σε αποχαιρετήσει. Και στην χειραποσκευή σου μπορούσες να μεταφέρεις υγρά, ακόμα και λεπίδες ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα.
Όμως όταν το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, μία ομάδα 19 αεροπειρατών μπήκε σε τέσσερα διαφορετικά αεροπλάνα στις ΗΠΑ και πραγματοποίησε μία σειρά από συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες θα κόστιζαν 3.000 ζωές, τα ταξίδια με το αεροπλάνο άλλαξαν για πάντα, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα γεγονότα της της 11ης Σεπτεμβρίου «αυτόματα, άμεσα, μεταμόρφωσαν τις ΗΠΑ σε μία χώρα που έχει εμμονή, με όλους τους μικρούς και μεγάλους τρόπους, με την προστασία της ασφάλειάς της», έγραψε ο ιστορικός James Mann το 2018. «Ο τρόπος με τον οποίο 325 εκατομμύρια Αμερικανοί περνούν από τα αεροδρόμια εφαρμόστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου και δεν επέστρεψε ποτέ σε αυτό που ήταν στις 10 Σεπτεμβρίου».
Στην πραγματικότητα, τα αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας εφαρμόστηκαν από τις 14 Σεπτεμβρίου, όταν άνοιξαν και πάλι οι πτήσεις για τους πολίτες. Στα αμερικανικά αεροδρόμια τοποθετήθηκαν στρατιώτες και οι ταξιδιώτες αντιμετώπιζαν τεράστιες ουρές, καθώς οι διαδικασίες προσαρμόζονταν στα νέα συστήματα.
Με δεδομένο ότι κάποιοι από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν πάνω τους κοπίδια και μικρά μαχαίρια, τα οποία είχαν καταφέρει να περάσουν από τον έλεγχο, οδήγησε τις αμερικανικές αρχές να αποκλείσουν από τα αεροπλάνα ό,τι μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί ως όπλο: Λεπίδες, ψαλίδια, ακόμα και βελόνες πλεξίματος πλέον απαγορεύονται.
Όμως οι περιορισμοί που ισχύουν μέχρι και σήμερα σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου διαμορφώθηκαν σταδιακά, καθώς οι τρομοκράτες αναζητούν άλλους τρόπους δράσης.
Τον Αύγουστο του 2006, ένα σχέδιο για την πυροδότηση υγρών εκρηκτικών σε πολλαπλές πτήσεις έφερε τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για τα υγρά, τα τζελ και τα σπρέι στις χειραποσκευές.
Τον ίδιο μήνα, τα αεροδρόμια άρχισαν να ζητούν από τους επιβάτες να βγάλουν τα παπούτσια τους για να τα ψάξουν για εκρηκτικά, ως απάντηση στη μέθοδο του «βομβιστή των παπουτσιών».
Τα Χριστούγεννα του 2009 συνελήφθη ο «βομβιστής των εσωρούχων», έπειτα από μία αποτυχημένη προσπάθειά του να ανατινάξει ένα αεροπλάνο με εκρηκτικό μηχανισμό τον οποίο είχε κρύψει κάτω από τα ρούχα του. Έτσι, από τον Μάρτιο του 2010 άρχισαν να εγκαθίστανται στα αμερικανικά αεροδρόμια μηχανήματα που «σκανάρουν» ολόκληρο το σώμα.
Από τον Ιούλιο του 2017, εν μέσω υποψιών ότι τρομοκράτες σχεδίαζαν να κρύψουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα σε ηλεκτρονικές συσκευές, οι αρχές των αεροδρομίων ζητούν όλες οι προσωπικές συσκευές να μπαίνουν μέσα στα καλάθια που περνούν από τον έλεγχο με ακτίνες Χ.
Και βέβαια, η πόρτα του πιλοτηρίου είναι πια ερμητικά κλειστή για τα παιδιά και όσους θέλουν να μάθουν πώς πετάει ένα αεροπλάνο. Δύο χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι κλειδωμένες αλλά και θωρακισμένες πόρτες έγιναν στάνταρ στα πιλοτήρια. Και από τον Απρίλιο του 2003, ήταν πραγματικότητα και οι πρώτοι πιλότοι σε αμερικανικές πτήσεις που οπλοφορούσαν.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News