Το σκάνδαλο του αίματος: Προσπάθησε να ξεσκεπάσει την απάτη της Theranos, κατέληξε νεκρός
Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν ο αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα όταν επισκέφθηκε τα γραφεία της Theranos και τα χαρακτήρισε σαν «το εργαστήριο του μέλλοντος».
Ο Μπιλ Κλίντον προλόγησε την ιδρύτρια της εταιρείας, Ελίζαμπεθ Χολμς, σε ένα συνέδριο τεχνολογίας στη Νέα Υόρκη λέγοντας: «Μην ανησυχείτε για το μέλλον. Είμαστε σε καλά χέρια».
Ο Χένρι Κίσιντζερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Σουλτς και ο μετέπειτα υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις είχαν από μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που μετρούσε μεταξύ των επενδυτών της τον Ρούπερτ Μέρντοχ, την υπουργό Παιδείας του Ντόναλντ Τραμπ Μπέτσι ΝτεΒος και την οικογένεια των Walmart, Γουολτον.
«Μα πώς είναι δυνατόν κανείς από αυτούς να μην είχε αντιληφθεί ότι όλα ήταν μία απάτη;», είναι το ερώτημα που απασχόλησε πολλούς αφότου αποκαλύφθηκε ότι η δήθεν επαναστατική τεχνολογία της Χολμς, το μηχάνημα Edison που μπορούσε να κάνει δεκάδες διαγνωστικές εξετάσεις μόνο με μία σταγόνα αίματος, γρήγορα και φθηνά, δεν δούλευε καν.
Ο Βρετανός επιστήμονας Ίαν Γκίμπονς ήταν ενδεχομένως ένας από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν το ψέμα και την απάτη της Ελίζαμπεθ Χολμς. Και το πλήρωσε με τη ζωή του.
Έχοντας δεκαετίες εμπειρίας στο βιογραφικό του, ο Γκίμπονς ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής επιστήμονα της Theranos το 2005 και αρχικά ήταν αποφασισμένος να βοηθήσει την Χολμς να φέρει την επανάσταση στην ιατρική.
Την εποχή εκείνη, η Χολμς, που είχε ιδρύσει την Theranos σε ηλικία 19 ετών, αποθεωνόταν από τον Τύπο και από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Αμερικής.
Όμως ο Γκίμπονς συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, λίγο αφότου άρχισε να δουλεύει για την εταιρεία. Πολλοί από τους υπαλλήλους της Theranos ήταν νέοι και όπως και η ίδια η Χολμς, δεν ήταν ειδικοί στον τομέα της διαγνωστικής.
Όμως ο Γκίμπονς είχε αρκετά πτυχία από το Κέιμπριτζ και 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο. Παρά την μυστικοπάθεια που επικρατούσε μέσα στη Theranos και την πολιτική της εταιρείας που αποθάρρυνε τους εργαζομένους από το να συζητούν ο ένας για τη δουλειά του άλλου, ο Βρετανός επιστήμονας συνειδητοποίησε κάποια στιγμή ότι το Edison δεν ήταν αυτό που έλεγαν.
Όταν άρχισε να εκφράζει τις αμφιβολίες του σε συσκέψεις, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απομονωθεί. Και όταν επιτέλους αποφάσισε να μιλήσει στο διοικητικό συμβούλιο, η Χολμς τον απέλυσε, μόνο για να επαναπροσληφθεί λίγες ώρες αργότερα από το Νο2 της εταιρείας, τον πρώην σύντροφο και συν-κατηγορούμενό της, Σάνι Μπαλουάνι. Με τον τρόπο αυτό, η Theranos διασφάλιζε ότι ο Γκίμπονς δεν θα έλεγε δημοσίως όσα είχε ανακαλύψει. Με δεδομένο το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Γκίμπονς φοβόταν πολύ να χάσει τη δουλειά του.
Όταν τον Μάιο του 2013 η Χολμς τον κάλεσε στο γραφείο της, ήταν σίγουρος ότι θα του ανακοίνωνε την οριστική απόλυσή του. Ήταν πια 67 ετών, κοντά στο τέλος της καριέρας και προφανώς αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αντέξει. Τη νύχτα πριν από το ραντεβού αυτοκτόνησε, παίρνοντας υπερβολική δόση χαπιών.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News