Σε υψηλό 21 ετών η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο
Την ισχυρότερη βελτίωση από τον Απρίλιο του 2000 σημείωσε η ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο, χάρη στην ισχυρή αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς συνεχίστηκε η επανεκκίνηση της οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε στις 59,3 μονάδες τον Αύγουστο από τις 57,4 μονάδες του Ιουλίου, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της IHS Markit.
Μετρήσεις άνω του 50 υποδηλώνουν ανάπτυξη του κλάδου.
«Η ισχυρότερη ζήτηση των πελατών υποστήριξε την ταχύτερη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ετών, δεδομένου ότι παράλληλα βελτιώθηκαν και οι συνθήκες εξαγωγών», σχολίασε η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit.
Η παραγωγή ήταν η ισχυρότερη που καταγράφηκε από τον Απρίλιο του 2000, χάρη στην ενίσχηση της ζήτησης από το εξωτερικό και της αύξησης των νέων παραγγελιών, της μεγαλύτερης από τον Μάιο του 2000.
Η άνοδος συνδέθηκε με την συνεχιζόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάπτυξης σε βασικές αγορές του εξωτερικού.
Ως συνέπεια, οι κατασκευαστές κατέγραψαν ισχυρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τον Αύγουστο, σε μια προσπάθεια μείωσης των πιέσεων που ασκούνταν στο παραγωγικό δυναμικό.
Παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις αμβλύνθηκαν από τα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο, οι συνεχιζόμενες ελλείψεις και καθυστερήσεις στην παράδοση πρώτων υλών από την πλευρά των προμηθευτών τις κράτησαν σε ιστορικά υψηλά.
Οι ελλείψεις από πλευράς των προμηθευτών συνδέθηκαν με άνοδο των τιμών εισροών, με τον ρυθμό αύξησης να είναι o δριμύτερος από την αρχή συλλογής των στοιχείων της έρευνας τον Μάιο του 1999.
«Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις μας, αναμένεται ότι οι αισθητές αυξήσεις στις τιμές των παραγωγών θα διοχετευθούν στις συνολικές τιμές καταναλωτή όσο το 2021 προχωρά», ανέφερε η Jones.
Αισθητή άνοδο σημείωσαν και οι τιμές εκροών, καθώς οι επιχειρήσεις επιδίωξαν να μετακυλίσουν μέρος του υψηλότερου κόστους στους πελάτες.
Πηγή: Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News