Έτσι θα μεταμορφωθεί ο Πύργος Πειραιά
Την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εξασφάλισε, προ ημερών, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου αναβάθμισης του Πύργου Πειραιά που είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ και υλοποιεί η κοινοπραξία της Dimand, της EBRD και της Prodea Investments. Ξεχωρίζει ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του έργου, καθώς θα χρησιμοποιηθούν 50 είδη ενδημικών ειδών φυτών και ξηροφυτικών, και θα υιοθετηθούν νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού έως 50%.
Το κτήριο 23 ορόφων γνωστό και ως Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά, που βρίσκεται στην Ακτή Ποσειδώνος 2, έχει επιφάνεια 3.842,32 τ.μ., συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ., με την ανακατασκευή του να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, οι υπόλοιποι όροφοι παρέμειναν ανεκμετάλλευτοι.
Η ανακαίνιση του ακινήτου θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 με τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου να έχουν ως εξής.
-Στον πρώτο όροφο εγκαθίστανται τρία εμπορικά καταστήματα, όπως και βοηθητικοί χώροι, WC, κλιμακοστάσια.
-Στον δεύτερο όροφο θα δημιουργηθούν ένα ενιαίο εμπορικό κατάστημα, βοηθητικοί χώροι, WC, κλιμακοστάσια.
-Στον τρίτο όροφο θα δημιουργηθούν εστιατόριο – καφέ με πλήρη ανάπτυξη στο δώμα του 2ου ορόφου (Roof Garden) επιφάνειας 400 τ.μ. και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μαζί με το lobby της, βοηθητικοί χώροι και κλιμακοστάσια.
Στους υπόλοιπους ορόφους του υψηλού τμήματος του κτηρίου (4ος έως 18ος και 21ος έως 22ος) θα αναπτυχθούν γραφειακοί χώροι σε διατάξεις «Open Plan» με κατακόρυφο κεντρικό πυρήνα δύο κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων με αποκλειστική χρήση. Η είσοδος θα πραγματοποιείται μέσω του κεντρικού χώρου υποδοχής (lobby) στο ισόγειο του κτηρίου με σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης «access control».
Το εστιατόριο που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, πρόκειται να λειτουργήσει στον 19ο και 20ο όροφο του «Πύργου». Το εστιατόριο θα αναπτυχθεί σε χώρο διπλού ύψους σε ένα τμήμα του και θα προσφέρει απρόσκοπτη θέα στους επισκέπτες του. Η λειτουργία του αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας στο κτήριο και κατά τις βραδινές ώρες. Για την απευθείας πρόσβαση στο εστιατόριο, δημιουργούνται δύο εξωτερικοί ανελκυστήρες οι οποίοι θα οδηγούν από την στάθμη του ισογείου στην στάθμη του εστιατορίου χωρίς ενδιάμεση στάση.
Ο Πύργος Πειραιά είναι το ψηλότερο κτήριο του Πειραιά και το δεύτερο στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 24 ορόφους. Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση σύμφωνα με τον νόμο του 1968 που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 ορόφους. Ο Πύργος φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975 ενώ το 1983 πήρε την τελική του μορφή με την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News