Ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα – Κοντά στα 14 δισ. οι συνολικές προσφορές
(update) Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου, με τη ζήτηση από τους επενδυτές να είναι ιδιαιτέρως υψηλή.
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο ξεπερνούν τα 7,3 δισ. ευρώ, με το guidance να διαμορφώνεται στο Mid Swap συν 135 ή απόδοση κάτω του 1,75%.
Από την πλευρά του, το guidance για το 5ετές ομόλογο καθορίζεται σε Mid Swap συν 35 μονάδες βάσης ή απόδοση κάτω του 0,1%, ενώ οι προσφορές αγγίζουν τα 6,6 δισ. ευρώ.
Συνολικά, επομένως, οι προσφορές για τα δύο ομόλογα φθάνουν τα 13,9 δισ. ευρώ.
Μέσω της σημερινής επανέκδοσης, η Αθήνα επιδιώκει κυρίως να αντιμετωπίσει την έλλειψη ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να ικανοποιήσει τη ζήτηση που υπάρχει.
Με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα πλησιάζουν τα 37 δισ. ευρώ, δεν προκύπτει κάποια ανάγκη κάλυψης αναγκών, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι δεν είναι χρήσιμη η εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας, ειδικά με χαμηλό κόστος.
Και την ίδια στιγμή, άλλωστε, το πρόγραμμα δανεισμού για το 2021, που στόχευε στα 8 έως 12 δισ. ευρώ, έχει καλυφθεί, αφού ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει 11,5 δισ. ευρώ.
Πρακτικά, προτεραιότητα του ΟΔΔΗΧ με τη διπλή έκδοση -η οποία επιχειρείται για πρώτη φορά και πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, εκτός κάποιου απροόπτου- είναι να καλυφθεί η ζήτηση στα δύο άκρα της καμπύλης των ομολόγων, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο από τη διαθεσιμότητα των τίτλων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, βέβαια, παίζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ως γνωστόν αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP για την παδημία.
Συνεπώς, η Αθήνα επέλεξε να κινηθεί αυτή τη χρονική στιγμή, θέλοντας να αποφύγει τον αυξημένο ανταγωνισμό που θα προκύψει το επόμενο διάστημα από άλλες ευρωπαϊκές εκδόσεις. Και από την άλλη, θέλησε να «προλάβει» τις όποιες ανακοινώσεις από την πλευρά της ΕΚΤ, καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3%, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών, ενισχύει την επιχειρηματολογία των «γερακιών» της Ευρώπης κατά της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό δημόσιο έχει διορίσει τις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley ως lead managers, για την επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου (λήξης 2026) με κουπόνι 0% και του 30ετούς (λήξης 2052) με κουπόνι 1,875%.
Στις αρχικές δημοπρασίες, το δημόσιο είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ (επιτόκιο 0,2%) από το 5ετές ομόλογο και ακόμη 2,5 δισ. ευρώ (επιτόκιο 1,956%) από το 30ετές ομόλογο.
Η σημερινή διπλή έξοδος στις αγορές θα είναι η 5η για την Ελλάδα από την αρχή του έτους.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News