Γιατί τέθηκε εκτός κυβέρνησης ο Γ. Ζαββός – Στον Χρ. Σταϊκούρα οι αρμοδιότητες
Μετά την κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Χρηματοπιστωτικού Τομέα στο υπουργείο Οικονομικών, που συνεπάγεται την απομάκρυνση του Γιώργου Ζαββού από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» τα αντίστοιχα καθήκοντα αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Η αγορά υποδέχθηκε μάλλον σαν έκπληξη την κατάργηση της θέσης του κ. Ζαββού, ο οποίος είχε επιφορτιστεί με το έργο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και είχε «τρέξει» τις αντίστοιχες διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ηρακλής ΙΙ κ.ά.).
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο «MR» ότι η εξέλιξη έρχεται στην πραγματικότητα ως ενίσχυση και επιβράβευση του Χρήστου Σταϊκούρα, οι επιδόσεις του οποίου κρίνονται επιτυχείς.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί αφενός ότι ο κ. Ζαββός καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του εξέφραζε διαφορετική άποψη από την Τράπεζα της Ελλάδος, που προέκρινε τη λύση της μεταφοράς των NPLs σε μία bad bank, αφετέρου υπήρχαν συστηματικά πληροφορίες για τεταμένες σχέσεις του με παράγοντες του τραπεζικού συστήματος. Ο ίδιος φέρεται να μη γνώριζε εκ των προτέρων την κατάργηση της θέσης του, γεγονός που συνεπάγεται την έξοδό του από το κυβερνητικό σχήμα.
Η τελευταία παρέμβαση του κ. Ζαββού ήταν η κατάρτιση και ψήφιση της δεύτερης φάσης του προγράμματος εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών υπό την ονομασία «Ηρακλής», την οποία ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως «στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και να φτάσουν σε μονοψήφιο αριθμό με στόχο να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία».
Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Χρηματοπιστωτικού Τομέα περιέγραφε ως εξής το σκεπτικό των παρεμβάσεων του ΥΠΟΙΚ στον συγκεκριμένο τομέα: «Μετά την επιτυχή συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον “ΗΡΑΚΛΗ” με χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων συνολικής αξίας 32 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και την αναμενόμενη συμμετοχή τους για ισόποσης αξίας χαρτοφυλάκια στον ΗΡΑΚΛΗ 2, ο στόχος είναι να φτάσουμε σε μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων στο τέλος του 2022. Έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους πολίτες, να εκτελέσει δηλαδή το τραπεζικό σύστημα αυτό που είναι η πραγματική αποστολή του».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News