Πυρκαγιές: Πλήγμα και στη μελισσοκομία – Έως 10.000 τόνους η ετήσια απώλεια πευκόμελου
Πλήγμα και στον ελληνικό μελισσοκομικό κλάδο επέφεραν οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, με τους αρμόδιους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πραγματοποιούν συσκέψεις για την εξεύρεση λύσεων που θα ανακουφίσουν τους επαγγελματίες του κλάδου.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο αφορούν τόσο τα μέρη όπου οι μελισσοκόμοι «βοσκούσαν» τα σμήνη τους όσο και τον αριθμό των μελισσοσμηνών, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αυτών δεν μπόρεσε να σωθεί. Στελέχη του ΕΛΓΑ δήλωσαν στο ίδιο πρακτορείο πως έχουν ολοκληρωθεί αυτοψίες σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Λακωνία και Αρκαδία και αναμένεται η σύνταξη των πορισμάτων, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ασφαλιστικού Οργανισμού πάνω από 9.000 μελισσοσμήνη υπέστησαν βαρύτατες ζημιές από τις πυρκαγιές.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους μελισσοκόμους εντοπίζεται στην Εύβοια. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας «η καταστροφή του πευκοδάσους στη Βόρεια Εύβοια, ενός ώριμου πευκοδάσους, είναι μια απώλεια τεραστίων διαστάσεων και το τίμημα πολύ μεγάλο και θα το πληρώνει η ελληνική μελισσοκομία για τα επόμενα 30 χρόνια – και αυτό δεν είναι υπερβολή». Ο ίδιος εκτίμησε πως «το δάσος της Βόρειας Εύβοιας θα κάνει περισσότερο από 30 χρόνια για να γίνει παραγωγικό, για να γίνει όπως ήταν» και πως «θα χάνουμε από 5-10.000 τόνους πευκόμελο το χρόνο» λόγω των πυρκαγιών στα δάση της Εύβοιας.
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Ντούρας ο συνωστισμός των μελισσοκόμων σε λίγες περιοχές «θα μειώσει τη μέση ετήσια απόδοση» και «η απώλεια μελιού είναι δεδομένη και δυσαναπλήρωτη».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News