Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 18:05
BUSINESS & FINANCE

Πώς θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα από τη Δευτέρα

Τι ανακοίνωσε ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή

Πώς θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα από τη Δευτέρα

Το χρονοδιάγραμμα για το σταδιακό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, αρχής γενομένης με τα εποχικά καταστήματα την προσεχή Δευτέρα, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Πιο συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, θα επιτρέπεται η λειτουργία τεσσάρων Κωδικών Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι αφορούν την πώληση χριστουγεννιάτικων δέντρων και άλλων εορταστικών ειδών.

  • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

Από 7.00 έως 20.30

Το ωράριο λειτουργίας των εποχικών καταστημάτων θα είναι από τις 7.00 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ. Μάλιστα, η διάθεση των συγκεκριμένων εορταστικών προϊόντων θα πραγματοποιείται και στα σούπερ μάρκετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων αφορά μόνο τους τέσσερις προαναφερθέντες ΚΑΔ και υπό την προϋπόθεση ότι ένας εξ αυτών αποτελεί κύρια και όχι δευτερεύουσα δραστηριότητα της επιχείρησης.

Εξάλλου, ο κ. Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται εφεξής -και καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων- κάθε μεταβολή των στοιχείων ΚΑΔ για τις επιχειρήσεις.

Με κωδικό «2»

Για τη μετάβαση των πελατών στα παραπάνω καταστήματα, απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό «2». Εντός των καταστημάτων δε, θα πρέπει να τηρούνται όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα ασφαλείας. Συγκεκριμένα:

  • Αναλογία 4 ατόμων ανά 100 τ.μ. 
  • Άνω των 100 τ.μ., 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, η συμπεριφορά όλων μας ως προς την τήρηση των κανόνων κατά την λειτουργία των συγκεκριμένων ανωτέρω επιχειρήσεων θα κρίνει τα επόμενα βήματα μας. Είναι σημαντικό να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους κανόνες αυτοπεριορισμού και ατομικής υγιεινής για να πορευτούμε με ασφάλεια την επόμενη περίοδο» κατέληξε ο γενικός γραμματέας.

Οι ανακοινώσεις του κ. Σταμπουλίδη πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα.

«Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα»

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκαθάρισε ότι πρέπει «σχεδιάσουμε διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα», ενώ σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα μπροστά μας».

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, επεσήμανε ότι θα χρειαστούμε «αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας ή την ανοσία αγέλης». Και πρόσθεσε ότι κάποιος θα νιώσει ασφαλής επτά ξμέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, άρα «ας μην ετοιμάσει κάποιος πάρτι μετά την 1η δόση του εμβολίου».

1.667 νέα κρούσματα

Λίγο νωρίτερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.667 νέα κρούσματα, καθώς και 98 νέους θανάτους. Oι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) διαμορφώθηκαν σε 612, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News