Τιμ Κουκ: Το αστρονομικό ποσό που πήρε γιατί γιγάντωσε την Apple κατά 1.200%
Περισσότερες από 5 εκατ. μετοχές της Apple έλαβε ο Τιμ Κουκ, με τη συμπλήρωση δέκα ετών στην καρέκλα του CEO.
Σύμφωνα με γνωστοποίηση της εταιρείας προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Κουκ πούλησε τις περισσότερες από τις μετοχές, εξασφαλίζοντας πάνω από 750 εκατ. δολάρια.
Το μπόνους αυτό είναι μέρος της συμφωνίας που έκανε όταν διαδέχθηκε τον συνιδρυτή της εταιρείας, Στιβ Τζομπς, στο τιμόνι της Apple.
Για να πάρει την αμοιβή, έπρεπε η μετοχή της Apple να επιτύχει κάποιους στόχους, σε σχέση με τις επιδόσεις άλλων εισηγμένων του S&P 500.
Ο Κουκ κέρδισε το μπόνους, καθώς η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά 191,83% τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, όπως αναφέρει η γνωστοποίηση της εταιρείας προς τις χρηματιστηριακές αρχές, η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 1.200% αφότου έγινε CEO, στις 24 Αυγούστου του 2011.
Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το iPhone, το iPad και το MacBook έχει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 2,5 τρισ. δολαρίων.
Πέρυσι, ο Κουκ συμφώνησε σε νέο πακέτο απολαβών έως και το τέλος του 2026.
Εν τω μεταξύ, η Apple ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προ ημερών ότι το Κουκ δώρισε μετοχές της εταιρείας αξίας σχεδόν 10 εκατ. δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Το 2015, ο CEO της Apple είχε δηλώσει ότι θα χαρίσει το σύνολο της περιουσίας του πριν πεθάνει, ενώ ήδη έχει διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε διάφορους σκοπούς, καθώς διαθέτει περιουσία περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.
«Θέλεις να είσαι το βότσαλο στη λίμνη που φέρνει τον κυματισμό της αλλαγής», είχε πει στο Fortune το 2015.
Ο Κουκ μιλά συχνά δημοσίως για κοινωνικά ζητήματα όπως το Aids, η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα. Άλλωστε, το 2014 έγινε ένας από τους πρώτους ανοικτά ομοφυλόφιλους CEOs σε αυτό το επίπεδο των επιχειρήσεων και έχει υπάρξει υπέρμαχος των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας.
Από την άλλη πλευρά, η θητεία του στην Apple δεν έχει υπάρξει εντελώς ανέφελη. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία δέχθηκε επικρίσεις έπειτα από δημοσίευμα που αποκάλυψε ότι μία σειρά από προμηθευτές της ενδεχομένως να χρησιμοποιούν πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας στα εργοστάσιά τους στην Κίνα.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News