Ξέρετε το Comirnaty; Πώς πήραν το όνομά τους τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού
Όταν η αμερικανική επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων FDA έδωσε την πλήρη έγκρισή της στο εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech, το οποίο έως τώρα είχε εγκριθεί μόνο για επείγουσα χρήση, ο κόσμος έμαθε και κάτι που δεν γνώριζε για ένα εμβόλιο, το οποίο έχει ήδη χορηγηθεί σε εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως: Το όνομά του.
Όπως αποκαλύφθηκε από την ανακοίνωση του FDA της 23ης Αυγούστου, οι Pfizer και BioNTech έχουν ονομάσει το εμβόλιό τους κατά του κορωνοϊού Comirnaty.
Έχοντας πλέον την πλήρη έγκριση, η Pfizer θα μπορέσει να διαφημίσει και να πουλήσει το εμβόλιο υπό αυτό το όνομα. Πώς προέκυψε όμως αυτό το όνομα;
«Νονός» του εμβολίου της Pfizer είναι μία συμβουλευτική εταιρεία που ειδικεύεται στην ονομασία προϊόντων, η Brand Institute.
Το όνομα Comirnaty προήλθε από τη σύμπτυξη των λέξεων «Covid-19 immunity» (ανοσία κατά της Covid-19) και «mRNA» (πρόκειται για την τεχνολογία πάνω στην οποία στηρίχθηκε η δημιουργία του εμβολίου). Ως σύνολο, η λέξη Comirnaty επιλέχθηκε για να παραπέμπει στη λέξη «community», που σημαίνει «κοινότητα».
Η BioNTech κατέθεσε αίτηση για την κατοχύρωση του ονόματος Comirnaty τον Ιούνιο του 2020, πολύ πριν να είναι σαφές ότι θα υπάρξει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Περίπου την ίδια εποχή, η εταιρεία βιοτεχνολογίας κατοχύρωσε και άλλα παρόμοια ονόματα, όπως Covuity (από τις λέξεις «Covid» και «immunity», που σημαίνει ανοσία), Kovimerna (που περιέργως θυμίζει το όνομα μιας άλλης εταιρείας με εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, της Moderna) και RnaxCovi (που πιθανότατα προήλθε από τις λέξεις «RNA», «vaccine» και «Covid»).
Άλλες εταιρείες έχουν επιλέξει πιο προφανή, αλλά και κάποια πιο παράξενα ονόματα για τα εμβόλιά τους. Η AstraZeneca κυκλοφορεί το δικό της εμβόλιο υπό το όνομα «Covishield» (ασπίδα κατά της Covid-19) στην Ινδία. Όμως στην Ευρώπη χρησιμοποιεί το ακατανόητο brand name Vaxzevria.
Η Moderna έχει κατοχυρώσει το όνομα «SPYKEVAX», από το «spike», την πρωτεΐνη ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μπει στον οργανισμό.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Quartz
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News