Σε επίπεδα ρεκόρ το ρευστό των εταιρειών – Αλλά δεν σκοπεύουν να το ρίξουν στην οικονομία
Το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι καταβολές μερισμάτων έκαναν άλμα 26%
Οι επιχειρήσεις παγκοσμίως έχουν κρατήσει στην άκρη ποσότητες – ρεκόρ από ρευστό και εύκολα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού, θέλοντας έτσι να έχουν μία ασπίδα προστασίας έναντι της πανδημίας και της αβεβαιότητας. Το ρευστό αυτό δεν σχεδιάζεται να πέσει σύντομα στην πραγματική οικονομία. Ένα σημαντικό μέρος του έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει στους μετόχους, ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν αισθάνονται ακόμη έτοιμες να εγκαταλείψουν το μαξιλάρι ασφαλείας, αφού οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού ανατρέπουν τα δεδομένα.
Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global, που παρουσιάζει η Wall Street Journal, το ρευστό και οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις (εύκολα ρευστοποιήσιμες) που έχουν εγγράψει στα βιβλία τους οι επιχειρήσεις παγκοσμίως έχει εκτιναχθεί στα επίπεδα – ρεκόρ των 6,84 τρισ. δολαρίων. Πρόκειται για αύξηση 45% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας πριν ξεσπάσει η πανδημία. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο το ποσό έχει αυξηθεί κατά 2,6%.
Την ίδια ώρα έρευνα της Janus Henderson αποκαλύπτει ότι το 2021 οι καταβολές μερισμάτων θα σκαρφαλώσουν στα 1,39 τρισ. δολάρια –απέχοντας μόλις 3% από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι καταβολές μερισμάτων έκαναν άλμα 26% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, στα 471,7 δισ. δολάρια και ήταν μόλις 6,8% χαμηλότερα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Η Janus Henderson προβλέπει ότι θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας ιστορικά υψηλά επίπεδα μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Σύμφωνα με την έρευνα το 84% των εταιρειών ανά τον κόσμο είτε αύξησαν είτε διατήρησαν στα ίδια επίπεδα τα μερίσματά τους το δεύτερο τρίμηνο, χάρη στα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα.
Η Samsung βρέθηκε στην κορυφή επιστρέφοντας στους μετόχους ρευστό 12,2 δισ. δολαρίων. Ακολούθησαν οι Nestle, Rio Tinto, Sberbank και Sanofi.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η καταβολή μερισμάτων έκανε άλμα 66,4%, ενώ στη Βρετανία αυξήθηκε 60,9%. Σε επίπεδα – ρεκόρ κινήθηκαν οι πληρωμές μερισμάτων στη Βόρεια Αμερική, με οδηγό τον Καναδά. Αντιθέτως μείωση είχαμε σε αρκετές αναδυόμενες οικονομίες.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, WSJ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News