Business & Finance Παρασκευή 20/08/2021, 17:00
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η επιστροφή του Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ

Η επιστροφή του Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ

Να περάσει και πάλι τη Διώρυγα του Σουέζ επιχειρεί το Ever Given, το πλοίο των 400 μέτρων που προκάλεσε «έμφραγμα» στο παγκόσμιο εμπόριο τον περασμένο Μάρτιο, όταν κόλλησε στη διώρυγα για σχεδόν μία εβδομάδα. 

Αφότου χρειάστηκε να περάσουν μήνες διαπραγματεύσεων για το ποιος θα καλύψει το κόστος του κλεισίματος της Διώρυγας του Σουέζ, το Ever Given κατάφερε επιτέλους να  πιάσει λιμάνι στο Φελιξστόου της Βρετανίας. Τώρα, μερικές εβδομάδες αργότερα, το ιαπωνικής ιδιοκτησίας πλοίο που ταξιδεύει με σημαία Παναμά, περνά και πάλι το Σουέζ, με τη συνοδεία δύο ρυμουλκών. 

Η επιστροφή του Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ-1
φωτ.: Reuters/SUEZ CANAL AUTHORITY

Τον Μάρτιο, η επιχείρηση για την αποκόλληση του Ever Given από τη Διώρυγα είχε γίνει πρώτο θέμα παγκοσμίως, καθώς η διέλευση του Σουέζ κατέστη αδύνατη για εκατοντάδες πλοία. 

Η διαφωνία για την αποζημίωση είχε ως αποτέλεσμα το πλοίο να κρατηθεί από τις αιγυπτιακές αρχές για μήνες. Οι ιδιοκτήτες του Ever Given επέρριπταν τις ευθύνες στις αρχές της διώρυγας, οι οποίες επέτρεψαν την είσοδο στο πλοίο παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ οι υπεύθυνοι της διώρυγας ζητούσαν σχεδόν 1 δισ. δολάρια για τις ζημιές που ισχυρίζονταν ότι υπέστησαν. 

Η επιστροφή του Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ-2
φωτ.: Reuters/SUEZ CANAL AUTHORITY

Τελικά, το πλοίο αποδεσμεύτηκε τον Ιούλιο, αφότου οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κάποια συμφωνία, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό. 

Πάντως, για όσους περιμένουν ότι αυτή η επιστροφή του Ever Given στη διώρυγα του Σουέζ θα είναι εξίσου επεισοδιακή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πλοίο έχει κάνει τη διέλευση αυτή 22 φορές από το 2018, όταν και κατασκευάστηκε. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News