Συρία: Γιατί απαγορεύει την εισαγωγή… τσένταρ και κινητών τηλεφώνων;
Πληθαίνουν τα οικονομικά προβλήματα
Μπορεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας να έχει στραφεί στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία μετά από 20 χρόνια, αλλά η κατάσταση στη Συρία είναι εξίσου ανησυχητική.
Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, εν μέσω του εμφύλιου πολέμου και των συνεχών στρατιωτικών επιχειρήσεων, αντιμετωπίζει πολλαπλά οικονομικά προβλήματα, με κυριότερο τις ελλείψεις βασικών αγαθών.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών απαγόρευσε την εισαγωγή μιας σειράς προϊόντων «πολυτελείας», από τυρί τσένταρ έως κινητά τηλέφωνα, σε μια προσπάθεια εξοικονομησης των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, τα οποία είναι απαραίτητα για την αγορά σιτηρών.
Πρόκειται για μια λίστα 20 αντικειμένων (μεταλλικοί σωλήνες, κεραμεικά κ.α.), η εισαγωγή των οποίων ανεστάλη για το διάστημα των επόμενων έξι μηνών.
Κι αυτό, διότι κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης των εισαγωγών αγαθών βασικής ανάγκης, όπως τα σιτηρά, καθώς ο 10ετής εμφύλιος πόλεμος έχει καταστρέψει την οικονομία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η συριακή λίρα έχει στην κυριολεξία εξαϋλωθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω των μειωμένων αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος. Αποτέλεσμα είναι το συριακό νόμισμα να ανέρχεται σε 3.300 ανά δολάριο, όταν πριν το ξέσπασμα του πολέου κυμαινόταν σε 50 ανά δολάριο.
Στο οξύ πρόβλημα, πέραν των εσωτερικών προβλημάτων, συμβάλλει και το παγκόσμιο ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς η ταχεία ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά, έχουν οδηγήσει σε μπαράζ ανατιμήσεων των αγροτικών προϊόντων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News