Κίνα: 50 δισ. δολάρια εξαφανίστηκαν από την κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών εταιρειών
Νέοι αυστηροί κανόνες ρύθμισης της αγοράς βρίσκονται υπό συζήτηση
Περισσότερα από 50 δισ. δολάρια «εξανεμίσθηκαν» από τα κινεζικά χρηματιστήρια και συγκεκριμένα από την κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών εταιρειών, καθώς η κινεζική κυβέρνηση πρότεινε την επιβολή περαιτέρω κανόνων ανταγωνισμού στον κλάδο. Εφόσον τεθεί σε ισχύ, υπό το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο οι τεχνολογικές επιχειρήσεις θα οφείλουν να δημοσιοποιούν έγκυρα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό παραγγελιών, τις πωλήσεις και τις κριτικές των χρηστών τους, ώστε οι καταναλωτές να είναι πλήρως ενημερωμένοι. Επίσης, θα απαγορεύεται αυστηρά η αλλαγή των προβολών (views) από τους χρήστες τους, μία τακτική η οποία χρησιμοποιείται από τις τεχνολογικές εταιρείες προκειμένου να βλάψουν τη φήμη των ανταγωνιστών τους. Επιπλέον, θα οφείλουν να ακολουθούν μία σειρά κανόνων σχετικά με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων, των αλγορίθμων και άλλων μέσων, τα οποία αξιοποιούνται για την προσέλκυση πελατών μέσω των σελίδων των ανταγωνιστών τους ή εμποδίζουν τους πελάτες από τη χρήση ανταγωνιστικών υπηρεσιών.
Ενδέχεται επίσης να απαγορευθεί η πρακτική, βάσει της οποίας η τεχνολογική εταιρεία απαγορεύει την παράλληλη συνεργασία του εμπόρου με ανταγωνιστή. Η Κρατική Διοίκηση για Κανονισμό Αγοράς (SAMR), η οποία είναι το δεξί χέρι της κυβέρνησης για την ρύθμιση των τεχνολογικών εταιρειών, εντόπισε πως ο τεχνολογικός κολοσσός Alibaba σύνηπτε τέτοιου είδους συμβόλαια με τους εμπόρους και γι’αυτό τον λόγο επέβαλε πρόστιμο ύψους 2,8 δισ. δολαρίων νωρίτερα το 2021. Εκτός αυτού, η αρμόδια αρχή επέβαλε πολλά ακόμη πρόστιμα τους προηγούμενους μήνες για παραβίαση των κανόνων της αγοράς. Σύμφωνα με τη SAMR, όσοι εφεξής παραβαίνουν «σε σοβαρό βαθμό» τους νέους κανόνες θα πρέπει να απολογηθούν δημοσίως και να δεσμευτούν για την επίλυση των προβλημάτων. Παράλληλα βέβαια θα επιβάλλεται και η αντίστοιχη χρηματική ποινή.
Έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις, οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στην Κίνα βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση. Η Tencent υποχώρησε περίπου 4%, η Alibaba 4,8%, η JD.com κατρακύλησε κατά 5,2% και η Meituan κατά 3,5%. Οι ξένοι επενδυτές έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες σχετικά με τις επιθέσεις της κινεζικής κυβέρνησης κατά του ιδιωτικού κλάδου τους τελευταίους μήνες, ενώ υπάρχει διάχυτη ανησυχία σχετικά με το μέλλον της καινοτομίας στην Κίνα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News