BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επενδυτική άπνοια γύρω από τις 900 μονάδες

Στις 899,96 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,12%

Χρηματιστήριο: Επενδυτική άπνοια γύρω από τις 900 μονάδες

Επενδυτική άπνοια επικρατεί και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ελληνική αγορά να εμφανίζει -για ακόμη μία συνεδρίαση- σημάδια στασιμότητας, ελλείψει καυσίμων και σημαντικών εξελίξεων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,12% και διαμορφώνεται στις 899,96 μονάδες, κερδίζοντας μετά βίας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (898,9 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 897,63 έως 899,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Σ’ ένα μοτίβο, το οποίο έχει παγιωθεί τελευταία, η ελληνική αγορά μοιάζει αδύναμη να καταγράψει μια πειστική ανοδική κίνηση, με αποτέλεσμα να αμφιταλλαντεύεται γύρω από το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων.

Ακόμη και στην περίπτωση διάσπασης των συγκεκριμένων αντιστάσεων, οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν απίθανη μια άμεση κίνηση προς το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» των 950 μονάδων, κάτι το οποίο φαίνεται πιο ρεαλιστικό σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Φυσικά, η έλλειψη χρηματιστηριακών εξελίξεων, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή ραστώνη, έχουν συμβάλλει σημαντικά στην παραπάνω παγιωμένη εικόνα. Επομένως, αυτό που απαιτείται είναι επιμονή και υπομονή έως ότου ανακάμψουν οι συναλλαγματικοί όγκοι και καλλιεργηθούν οι συνθήκες για μια σοβαρή αγοραστική κίνηση. 

Οριακά ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα βρίσκεται σταθερά στο στενό εύρος των 550 – 560 μονάδων, σήμερα κινείται οριακά ανοδικά, καθώς λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00) ενισχύεται μόλις κατά 0,11% και διαμορφώνεται στις 553 μονάδες. 

Η μετοχή της Πειραιώς εμφανίζει (συγκριτικά) την καλύτερη εικόνα, καθώς αυξάνεται κατά 0,6% σε μια προσπάθεια ανάκτησης του 1,4 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, από την πλευρά της, κινείται σταθερά στο τεχνικό σημείο του 0,80 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ξεκινάει σταθεροποιητικά στα 2,4 ευρώ, ενώ σχεδόν αμετάβλητη είναι και η μετοχή της Attica Bank. Tέλος, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί ελαφρώς προς το σημείο του 1,14 ευρώ. Πιο αναλυτικά

  • Alpha Bank -0,22% 1,148 ευρώ
  • Attica Bank 0,13% 0,1522 ευρώ
  • Eurobank 0,30% 0,8024 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,12% 2,433 ευρώ
  • Πειραιώς 0,65% 1,395 ευρώ

Η ΕΥΔΑΠ «παλεύει» σχεδόν μόνη

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον το επενδυτών εστιάζει στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία αυξάνεται στο 2,55% και βρίσκεται άνω του τεχνικού σημείου των 8 ευρώ. Κατά 0,8% ενισχύεται και η μετοχή της Aegean.

Στα υπόλοιπα blue chips, ωστόσο, μέχρι στιγμής επικρατεί σιγήν ιχθύος από πλευράς αγοραστών, με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις στην πλειονότητα των εισηγμένων να είναι πολύ οριακές και εντός ενός πολύ στενού εύρους.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 26 μετοχές κινούνται ανοδικά, 21 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,8 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News