Capital Economics: Ανάπτυξη 6,3% φέτος στην Ελλάδα
Αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αναπτυξιακή έκρηξη 8% φέτος
Ανάπτυξη 6,3% προβλέπει η Capital Economics ότι θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία το 2021, σε μία αναθεώρηση των εκτιμήσεων του οίκου μελετών, οι οποίες έκαναν λόγο για αναπτυξιακή έκρηξη 8% φέτος.
Όπως εξηγεί η Capital Economics, η παγκόσμια ανάκαμψη βρίσκεται στην αποκορύφωσή της, όμως το «story» της ανάκαμψης είναι ακόμα ζωντανό. «Η αρχική μετα-πανδημική εκτίναξη πλησιάζει στο ζενίθ της, αλλά η ισχυρή στήριξη από τις πολιτικές και τα περιορισμένα χρέη του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να επιτρέψουν στις περισσότερες οικονομίες να αναπτυχθούν με έναν υγιή ρυθμό κατά τα επόμενα δύο χρόνια», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι ανάμεσα στις οικονομίες που ανέκαμψαν γρηγορότερα στα προ-κορωνοϊού επίπεδά τους ή και υψηλότερα, επομένως δεν προκαλεί εντύπωση που είναι και οι πρώτες που επιβραδύνουν, την ώρα που η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της, επισημαίνεται.
Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα θεωρείται ένας κίνδυνο, όμως αυτός αφορά περισσότερο τις αναδυόμενες χώρες, όπου τα προγράμματα εμβολιασμού είναι λιγότερο προχωρημένα.
Καθώς οι ελλείψεις προϊόντων θα μετριάζονται, η οικονομική δραστηριότητα θα ομαλοποιείται και οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρούν, οι περισσότερες οικονομίες αναμένεται να δουν τον πληθωρισμό να πέφτει ξανά προς τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής να είναι πιο περιορισμένη και να έρχεται πιο αργά από ό,τι περιμένουν οι αγορές, επισημαίνει η Capital Economics. Ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός αποτελεί μεγαλύτερη απειλή, οι αναλυτές δεν περιμένουν αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφώσει πάνω από το 3% αργότερα μέσα στη χρονιά και να πέσει απότομα το 2022, παραμένοντας αρκετά χαμηλότερα από τον νέο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%.
Έτσι, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων PEPP αναμένεται να αρχίσει να «σβήνει» σταδιακά από τις αρχές του 2022, με την ΕΚΤ όμως να ενισχύει τις αγορές της υπό το «παραδοσιακό» πρόγραμμα Asset Purchase Programme.
Έτσι, παρότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν ανοδικά τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνουν πολύ χαμηλές, τονίζει η Capital Economics.
Σύμφωνα με τον οίκο, τα ομόλογα της περιφέρειας θα υπερ-αποδώσουν έναντι εκείνων του πυρήνα, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για τις χώρες αυτές να παραμείνει πολύ χαμηλό.
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου (όπως και του ιταλικού) θα κλείσει το 2021, το 2022 και το 2022 στις 100 μονάδες βάσης.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News