Βρετανικές ακτές: Μόλις 12 εταιρείες παράγουν τα 2/3 των σκουπιδιών
Έκκληση για εφαρμογή εγγυοδοτικού συστήματος επιστροφής μπουκαλιών και άλλων συσκευασιών απευθύνει στη βρετανική κυβέρνηση, η οργάνωση Surfers Against Sewage (SAS). Το αίτημα προκύπτει από τα ανησυχητικά ευρήματα σχετικής της έρευνας, σύμφωνα με την οποία τα δύο τρίτα των απορριμμάτων σε βρετανικές ακτές ανήκουν σε μόλις 12 γνωστές εταιρείες.
Ειδικότερα, η SAS οργάνωσε εκστρατεία καθαρισμού ακτών με 3.913 εθελοντές, που κάλυψαν περίπου 18.000 χιλιόμετρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συντονισμένη προσπάθεια καθαρισμού στη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια αυτής, οι εθελοντές συγκέντρωσαν συνολικά 9.998 προϊόντα με ταμπέλες, τα οποία παράγονται από 328 εταιρείες, κατά κύριο λόγο θυγατρικές πολυεθνικών.
Συγκεκριμένα, οι 12 εταιρείες που εμφανίστηκαν περισσότερο είναι κατά σειρά προτεραιότητας οι Coca-Cola, PespsiCo, AB InBev, McDonald’s, Mondelēz International, Heineken, Tesco, Carlsberg Group, Suntory, Haribo, Mars και Aldi.
«Η ετήσια έκθεσή μας αποκάλυψε την σοκαριστική ρύπανση από πλαστικό και συσκευασίες, η οποία συνδέεται άμεσα με τις μεγάλες εταιρείες και ορισμένες από τις γνωστότερες θυγατρικές τους», δήλωσε ο Hugo Tagholm, διευθύνων σύμβουλος της SAS. «Πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως νομοθετικά ένα ευρύ εγγυοδοτικό σύστημα, η κυβέρνηση οφείλει να επιρρίψει ευθύνες σε αυτές τις εταιρείες και να σταματήσει τη ρύπανση πλαστικών και συσκευασιών στους ωκεανούς», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Στην περίπτωση εφαρμογής εγγυοδοτικού συστήματος, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με έναν μικρό φόρο κατά την αγορά προϊόντος σε συγκευασία μίας χρήσης. Οι καταναλωτές παίρνουν πίσω το επιπλέον ποσό, όταν επιστρέφουν τη συσκευασία στα κατάλληλα σημεία, ως κίνητρο για να ανακυκλώνουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την εφαρμογή τέτοιου συστήματος για το 2024. Επρόκειτο να το επιβάλει νωρίτερα, ωστόσο καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από The Guardian
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News