Business & Finance Δευτέρα 9/08/2021, 10:22
BUSINESS & FINANCE

Πυρκαγιές: Άμεσες ενισχύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολών

Πυρκαγιές: Άμεσες ενισχύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολών

Την προκαταβολική απόδοση χρημάτων σε όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών αποφασίζει η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την άμεση καταβολή των χρημάτων -τα οποία θα αφορούν σε όλο το φάσμα των μέτρων στήριξης και όχι μόνο στην ενίσχυση των 600 ευρώ- θα ενεργοποιηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνουν και οι σχετικές αιτήσεις από τους πληγέντες.

Η εκκαθάριση των ενισχύσεων που δικαιούται ο κάθε πολίτης, θα γίνεται με την ολοκλήρωση των απογραφών των ζημιών, μια διαδικασία στην οποία θα εμπλακούν τα υπουργεία Υποδομών, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, οι περιφέρειες, και οι δήμοι. Οι προκαταβολές θα αφορούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και αγρότες καθώς θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την αποζημίωση του κατεστραμμένου φυτικού και ζωΪκού κεφαλαίου.

Την εισήγηση για προκαταβολική ενίσχυση των πληγέντων θα κάνει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στον πρωθυπουργό όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Χρήστος ΣταΪκούρας μιλώντας πριν από λίγο στην ΕΡΤ. Όπως τόνισε:

«Έχουμε τους πόρους για ότι χρειαστεί. Ακριβές ποσό για το κόστος δεν έχω αλλά σύντομα θα έχουμε ως υπουργείο Οικονομικών. Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις για αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση μέσω προκαταβολής του πολίτη, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα μου επιτρέψετε την εισήγηση αυτή να την κάνω στον κύριο πρωθυπουργό και αύριο να υπάρξουν ανακοινώσεις».

Λόγω των καταστροφών που προκάλεσε η Μήδεια, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ήδη το νομικό υπόβαθρο καθώς έχει ήδη ψηφιστεί ο νόμος 4797. Πάνω σε αυτόν θα «πατήσουν» οι ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση. Οι προκαταβολές θα αφορούν στα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Κατά κύριο λόγο όμως, θα αφορούν στα εξής:

1.       Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο [ν. 4797/2021 (ΦΕΚ Α΄ 66/23-04-2021)], το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία και συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών σε κάθε επιχείρηση. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Έτσι, με την προώθηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια, της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δύναται να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και – αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία – να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

2.       Παροχή στεγαστικής συνδρομής. Είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά μέτρα στήριξης καθώς προβλέπει 80% δωρεάν κρατική αρωγή για την επισκευή ή ανακατασκευή. Θα απαιτηθεί ΚΥΑ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων προκειμένου να οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και η διαδικασία για την υλοποίηση του μέτρου.

3.       Αποζημίωση γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ζωϊκού κεφαλαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News