Τιμές τροφίμων: Αυξημένες κατά 31% σε σχέση με πέρυσι
Μικρή μείωση σε μηνιαίο επίπεδο
Σημαντικά αυξημένο παραμένει το κόστος τροφίμων διεθνώς, γεγονός το οποίο αυξάνει τα έξοδα για τα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παγκόσμιος δείκτης της FAO (Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ) διαμορφώθηκε στις 123 μονάδες τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή 31 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020.
Βασική αιτία των πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά τροφίμων αποτελεί η μείωση των αποθεμάτων, η οποία με τη σειρά της εδράζεται στις μειωμένες αποδόσεις της φετινής σοδειάς, ιδίως στην περιοχή της Βραζιλίας.
Ωστόσο, σε μηνιαίο επίπεδο (σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021), ο γενικός δείκτης εμφάνισε μικρή μείωση της τάξης της 1,2 ποσοστιαίας μονάδας, κάτι το οποίο αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγής σε δημητριακά, λαχανικά και γαλακτομικά προϊόντα.
Ενδεικτικά, ο δείκτης τιμών δημητριακών μειώθηκε κατά 3% σε μηνιαία βάση, χάρη στη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών στην Αργενινή και στις ΗΠΑ. Σε πτωτική τροχιά παρέμειναν και οι τιμές στο ρύζι, οι οποίες υποχώρησαν σε χαμηλό δύο ετών.
Όσον αφορά τα γαλακτομικά προϊόντα, ο σχετικός δείκτης περιορίστηκε κατά 2,8% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, εξαιτίας της μικρότερης ζήτησης από τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.
Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε κατά 1,7% σε μηνιαίο επίπεδο, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, λόγω της αβεβαιότητας στις καλλιέργειες της Βραζιλίας, η οποία αποτελεί τον Νο.1 εξαγωγέα.
Τέλος, οι τιμές των κρεάτων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον Ιούνιο.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News