ΕΚΤ: Deadline στην κρατική στήριξη – Αύξηση χρέους 14,1% του ΑΕΠ
Την ανάγκη να τεθεί ένα όριο στο μέγεθος και το εύρος της κρατικής στήριξης υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία επικαλείται ως βασικό επιχείρημα την αύξηση του δημόσιου χρέους κατά την περίοδο της πανδημίας.
Παρότι αναγνωρίζει τη συμβολή και τη συνεισφορά των δημοσιονομικών μέτρων στην άμβλυνση των επιπτώσεων των lockdowns, η κεντρική τράπεζα κάνει λόγο για δραματική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η οποία αντικατοπτρίζεται στην αύξηση τόσο των ελλειμμάτων όσο και του χρέους σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αναλογία χρέους / ΑΕΠ αυξήθηκε από το 83,9% το 2019 στο 98% το 2020, σημειώνοντας άνοδο της τάξης των 14,1 ποσοστιαίων μονάδων σε μόλις 12 μήνες.
Σε απόλυτους αριθμούς δε, η αύξηση του κρατικού χρέους μεταφράζεται σε 1,1 τρισ. ευρώ, με την ΕΚΤ να προεξοφλεί περαιτέρω άνοδο του δημόσιου χρέους το 2021, όταν και αναμένεται να κορυφωθεί και να αγγίξει το 100% του ΑΕΠ.
Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά, όπως εξηγεί η Φρανκφούρτη, αποτέλεσμα της «ζωηρής» δραστηριότητας στην έκδοση κρατικού χρέους, με τις κυβερνήσεις να επιλέγουν κυρίως τις μακροπρόθεσμες ωριμάνσεις (άνω του ενός έτους). Χαρακτηριστικά, τα ομόλογα λήξεως άνω των 12 μηνών αντιστοιχούν στο 61% των συνολικών εκδόσεων χρέους, ενώ τα έντοκα γραμμάτια έως 12 μηνών περιορίζονται στο 33%.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, η μορφή και το εύρος της κρατικής στήριξης προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να μετεξελιχθούν περαιτέρω το 2021 και μετέπειτα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, τα περιοριστικά μέτρα και τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωζώνη αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,6% το 2021 και κατά 4,7% το 2021.
«Καθώς η ανάκαμψη αποκτά momentum, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μετατόπιση από τις ευρείας κλίμακας δράσεις στήριξης προς τις πιο στοχευμένες, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρατικής έκθεσης και την απεξάρτηση των επιχειρήσεων από την κρατική στήριξη» αναφέρει η Φρανκφούρτη.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, η κεντρική τράπεζα αξιώνει ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, θα πρέπει να αποφευχθούν οι παράπλευρες συνέπειες από τις ανισορροπίες συγκεκριμένων κλάδων, οι οποίες επηρεάζουν τις τράπεζες και ενισχύουν τον κίνδυνο «θηλιάς» του κρατικού χρέους.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News