BIS: Ζητά να μπει «χαλινάρι» στους «γίγαντες» της τεχνολογίας
Την επείγουσα ανάκγη να συγκρατηθεί η αυξημένη επιρροή των τεχνολογικών κολοσσών υπογράμμισε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) καλώντας τις κεντρικές τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές του πλανήτη να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, όπως ανέφεραν κορυφαίοι αξιωματούχοι της BIS.
Οι διεθνείς ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές σε ολόκληρο τον πλανήτη ανησυχούν ιδιαίτερα για τα τεράστια δεδομένα που ελέγχονται από εταιρείες, όπως Facebook, Google, Amazon και Alibaba, δεδομένα που τους δίδουν τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουν το χρηματοοικονομικό πεδίο με τέτοια ταχύτητα που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρα τραπεζικά συστήματα.
Σε έκθεση, την εποπτεία της οποίας έχει ο επικεφαλής της BIS, Αγκουστίν Κάρστενς, η BIS επικαλείται το παράδειγμα της Κίνας, όπου οι δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας και των πληρωμών εκπροσωπούν το 94% της αγοράς πληρωμών μέσω κινητών. Δεν είναι όμως μόνο η Κίνα, καθώς σε πολλές αγορές του πλανήτη, οι τεχνολογικές εταιρείες διεισδύουν ταχύτητα στις αγορές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, χορηγώντας δάνεια σε καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, προσφέροντας ασφαλιστικά προϊόντα καθώς και υπηρεσίες στον χώρο της διαχείρισης του πλούτου.
“Η είσοδος των μεγάλων της τεχνολογίας στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών δημιουργεί νέες προκλήσεις ως προς το συγκεντρωτισμό της δύναμης των αγορών και τη διαχείριση δεδομένων”, αναφέρεται στην έκθεση της BIS, η οποία καλεί να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο κανονισμών, ειδικά στην Ε.Ε., στην Κίνα και στις ΗΠΑ.
“Οιοσδήποτε αντίκτυπος στη συνοχή του νομισματικού συστήματος που θα μπορούσε να προκύψει από τις κορυφαίες πλατφόρμες τεχνολογίας αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις κεντρικές τράπεζες”, αναφέρει η BIS. “Τα stablecoins, τα κρυπτονομίσματα που είναι συνδεδεμένα με τα υφιστάμενα νομίσματα και άλλες πρωτοβουλίες των μεγάλων της τεχνολογίας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως “game changer” για το νομισματικό σύστημα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού”, συμπληρώνει η έκθεση.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News