Ο «ερημίτης» της Σίλικον Βάλεϊ: Παράτησε τη σχολή του, έστησε το Twitter και τώρα κλείνει deals δισεκατομμυρίων
Η πορεία του Τζακ Ντόρσι προς την κορυφή
Στο προσκήνιο του παγκοσμίου επιχειρείν και με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα επάνω του έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες ο συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσι. Εκτός της τεράστιας επιτυχίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ο Αμερικανός επιχειρηματίας ολοκλήρωσε σήμερα τη μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά αυστραλιανής εταιρείας στην ιστορία. Πρόκειται για την εξαγορά της Afterpay από την Square, της οποίας ηγείται ο Ντόρσι, έναντι 29 δισ. δολαρίων. Ο φιλόδοξος επιχειρηματίας είχε απασχολήσει ξανά τον Τύπο προ ημερών λόγω της τολμηρής του δήλωσης σχετικά με το Bitcoin. «Η ελπίδα μου είναι είτε ότι θα επιφέρει παγκόσμια ειρήνη είτε ότι θα βοηθήσει στο να επέλθει παγκόσμια ειρήνη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ντόρσι στο πλαίσιο του ψηφιακού σεμιναρίου «The B Word» σχετικά με τα κρυπτονομίσματα.
Στο Twitter συχνά σχολιάζεται από τους χρήστες για την εμφάνισή του (που θυμίζει ερημίτη) και τις περίεργες συνήθειες της καθημερινότητάς του (τρώει μόνο ένα γεύμα την ημέρα όπως έχει πει). Σε Sillicon Valley και Wall Street βεβαίως ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τις επιχειρηματικές κινήσεις του και τις βλέψεις του σχετικά με το μέλλον του κλάδου της τεχνολογίας, που είναι αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών και προσωπικών του θυσιών.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Ντόρσι είχε επιδείξει έφεση στους υπολογιστές και στις επικοινωνίες όσο ήταν ακόμη μαθητής λυκείου. Ειδικότερα, είχε ξεκινήσει να ασχολείται με τον προγραμματισμό πριν τα 15 του έτη, όταν και δημιούργησε ένα λογισμικό για τη διευκόλυνση των διαδρομών σε εταιρείες ταξί. Μάλιστα, ορισμένες επιχειρήσεις εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό για ολόκληρες δεκαετίες.
Ο Ντόρσι εισήχθη στο πολυτεχνείο της πατρίδας του στο Μιζούρι και έπειτα μεταφέρθηκε στο NYU, από το οποίο δεν αποφοίτησε ποτέ. Αντιθέτως, παράτησε τη σχολή του, προκειμένου να μετακομίσει στην Καλιφόρνια και να ιδρύσει εταιρεία λογισμικού. Λίγο μετά τη δημιουργία της εταιρείας το 2000, ο Ντόρσι αποφάσισε να συνδυάσει το λογισμικό αυτό με υπηρεσίες συνομιλίας.
Για τη χρηματοδότηση της ιδέας του, ο Ντόρσι απευθύνθηκε στην εταιρεία Odeo της Σίλικον Βάλει. «Ήρθε σε εμάς με αυτή την ιδέα: Πώς θα ήταν να μπορείς να μοιραστείς πολύ εύκολα με όλους τους φίλους σου την κατάστασή σου, ώστε να ξέρουν τί κάνεις;» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μπιζ Στόουν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Odeo, σχετικά με την πρώτη του συνάντηση με τον Ντόρσι. Ο Ντόρσι μαζί με τον Στόουν και ένα ακόμη στέλεχος της Odeo συνίδρυσαν την εταιρεία Obvious, η οποία μετονομάσθηκε έπειτα σε Twitter. Ο Ντόρσι μάλιστα έβγαλε για λίγο καιρό το σκουλαρίκι που φορούσε στη μύτη, διότι θεωρούσε πως έτσι θα ταίριαζε καλύτερα στο προφίλ των μεγαλοστελεχών της Σίλικον Βάλει. Κράτησε όμως το ιδιαίτερο στυλ του.
Το 2006 ο Ντόρσι ήταν αυτός που ανήρτησε το πρώτο tweet στην πλατφόρμα και ανέλαβε το ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου μέχρι το 2008, όταν ανέλαβε ευθύνες προέδρου. Το 2010, όταν πια το Twitter είχε εκτοξευθεί και είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 105 εκατ. χρήστες, ο Ντόρσι επένδυσε στο Foursquare και δημιούργησε την εταιρεία πληρωμών Square, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Οκτώβριο του 2015.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News