BUSINESS & FINANCE

«Πέταξε» η ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο – Θα αντέξει απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα; 

«Πέταξε» η ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο – Θα αντέξει απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα; 

Από τη βιομηχανική παραγωγή έως το λιανεμπόριο και από τη «βαριά βιομηχανία» του  τουρισμού έως την οικοδομή, η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα ανέβασε αισθητά ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο. Με βάση τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ έως τώρα οι εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν σε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κάτι ανάλογο είχαμε εξάλλου συνολικά στη ζώνη του ευρώ, όπου το ΑΕΠ απογειώθηκε σχεδόν 14%, βγάζοντας την νομισματική ένωση από την ύφεση «διπλής βουτιάς» στην οποία την έριξε η πανδημία. 

Οι επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου θα έλεγε κανείς πως είναι ικανές να οδηγήσουν σε αναβάθμιση συνολικά της πρόβλεψης για τη φετινή χρονιά. Αρκετοί επενδυτικοί οίκοι το έχουν ήδη πράξει. Το υπουργείο Οικονομικών όμως εξακολουθεί να κρατάει χαμηλά τον πήχυ στο 3,6%. Και τούτο γιατί γνωρίζει καλά πως παρά τις υψηλές πτήσεις του περασμένου τριμήνου η άκρως επιθετική μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να μας «κόψει τα φτερά». 

Το τρέχον τρίμηνο, που λήγει τον Σεπτέμβριο, έχει μέχρι στιγμής κυλήσει με έξαρση κρουσμάτων και σταδιακά αυξανόμενη, αλλά ελεγχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας και χωρίς ιδιαίτερες παράπλευρες απώλειες. Ωστόσο τα καμπανάκια για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα σε τουρισμό και οικονομία πληθαίνουν και το σενάριο των τοπικών lockdown παραμένει σταθερά στο τραπέζι. Υπό τις συνθήκες αυτές το οικονομικό επιτελείο αφήνει τις όποιες αναθεωρήσεις για το ΑΕΠ για το φθινόπωρο. Γνωστές θα γίνουν ούτως ή άλλως στις 4 Οκτωβρίου, όταν και θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022. Έως τότε κρατούν όλοι μικρό καλάθι. 

Η ανάκαμψη του λιανεμπορίου

Για το δεύτερο τρίμηνο πάντως όλα δείχνουν ότι η ανάκαμψη ήταν δυναμική. Τα τελευταία άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία ήρθαν από τον τομέα του λιανεμπορίου. Τον Μάιο ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι, ύστερα από το «άλμα» του 38,8% τον Απρίλιο (η σύγκριση ήταν σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν και τα καταστήματα είχαν κατεβασμένα ρολά). Ακόμη και σε μηνιαία βάση είχαμε αύξηση 2,1% στον κύκλο εργασιών. Μάλιστα ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 5%. 

Τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης είδαν τον τζίρο τους να ενισχύεται 47,6% και τον όγκο πωλήσεων κατά 56,1%. Στα καύσιμα και τα λιπαντικά ο τζίρος αυξήθηκε 29,3% και στα καλλυντικά κατά 25,8%. Αύξηση κοντά στο 15% τόσο σε όγκο πωλήσεων όσο και σε τζίρο είχαμε επίσης στα βιβλία, στα χαρτικά και στα λοιπά είδη. Ακόμη και στα καταστήματα τροφίμων, που ουσιαστικά έχουν μείνει ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είχαμε αύξηση αν και σαφώς μικρότερη (4,1% στον όγκο και 3,3% στον κύκλο εργασιών). 

Η δύναμη της βιομηχανίας 

Υψηλές ταχύτητες και στη βιομηχανία. Τον Απρίλιο είχαμε αύξηση 22,5% στη βιομηχανική παραγωγή, η οποία και ακολουθήθηκε από περαιτέρω ενίσχυση κατά 14% τον Μάιο. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις:

*Κατά 15,9% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

*Κατά 14,4% του δείκτη μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, η άνοδος στην κατασκευή επίπλων (51,6%), ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (47,8%), ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (39,8%), μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (38,8%), στην παραγωγή ποτοποιίας (36,1%), στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (33,3%), ειδών ένδυσης (33%), στη βιομηχανία ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό (30,8%), στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών (29,9%) και στην παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (28%).

*Κατά 8,1% του δείκτη ορυχείων- λατομείων.

*Κατά 1,6% του δείκτη παροχής νερού.

 

Οι γερές βάσεις της οικοδομής 

Στήριγμα στο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο πρόσφερε αναμφίβολα και η οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τον Απρίλιο ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας απογειώθηκε 115,2%, καθώς εκδόθηκαν 2.191 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 504,8 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.066,7 χιλιάδες m3 όγκου. Το αποτέλεσμα ήταν να παρουσιαστεί αύξηση κατά 125,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 159,8% στην επιφάνεια και κατά 115,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

 

Και οι αντοχές του τουρισμού 

Παρά τα διαρκή σύννεφα, που συνδέονται με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η πορεία του τουρισμού ανταποκρίνεται έως τώρα στις προσδοκίες. Τον Μάιο είχαμε εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα (εν πολλοίς αναμενόμενη πάντως αφού πέρασε ο τουρισμός τον συγκεκριμένο μήνα ήταν «κλειστός»). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος οι αφίξεις απογειώθηκαν 413,7% και οι εισπράξεις έκαναν άλμα 286,2%. Όπως επισημαίνει η ΤτΕ στον δελτίο της, η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται στην ευρείας κλίμακας πτώση των αντίστοιχων στοιχείω το 2020. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά αυτά υποδεικνύουν τη δυναμική επάνοδο του τουρισμού πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. 

Την αισιοδοξία του για την πορεία των αφίξεων φέτος εκφράζει και το υπουργείο. Σύμφωνα με τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη ο Ιούνιος ήταν  40% – 50% πάνω σε αφίξεις σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, που ήταν ο πρώτος μήνας ανοίγματός. Η πρώτη χώρα σε αφίξεις είναι η Γερμανία και φέτος έχουμε μία έκπληξη, την Πολωνία, η οποία είναι μεν τρίτη, αλλά πολύ κοντά στη δεύτερη Γαλλία.  

Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr αυτό το διάστημα οι αφίξεις στο Ελ. Βενιζέλος αγγίζουν το 70% του 2019. Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, στο 93,8% ανέρχεται το ποσοστό των ξενοδοχείων που λειτουργούσε στις 11 Ιουλίου 2021, με την μέση πληρότητα να ανέρχεται στο 48,2% του συνόλου των ξενοδοχείων. Ένα μήνα νωρίτερα στις 14 Ιουνίου είχε ανοίξει το 77% των ξενοδοχείων, με μόλις 25,7% πληρότητα, για να φτάσει στο 91,3% και πληρότητα 36,6% στις 4 Ιουλίου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News