HSBC: Αγώνας ταχύτητας ανάμεσα σε «Δέλτα» και εμβολιασμούς – Καμπανάκι για Ελλάδα
Η εξάπλωση του ιού απειλεί τη δυναμική της ανάκαμψης
Μία εντυπωσιακή μεταστροφή καταγράφεται στα επιδημιολογικά δεδομένα της Ευρώπης τις τελευταίες ημέρες. Αλλά αυτή είναι μάλλον «πολύ καλή για να είναι αληθινή», σχολιάζει η HSBC, η οποία και επισημαίνει ότι η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα φαίνεται ήδη να «φρενάρει» τη δυναμική των οικονομιών της ηπείρου. Μόνη λύση είναι να «τρέξουν» πιο γρήγορα από τον ιό οι εμβολιασμοί. Πολλές χώρες θα πρέπει να ανεβάσουν κι άλλο ταχύτητα. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Europe Covid -19 Tracker ο αριθμός των κρουσμάτων ενώ έως και την προηγούμενη εβδομάδα έβαινε αυξανόμενος, φάνηκε να υποχωρεί αισθητά τις τελευταίες ανά την Ευρώπη και ειδικά σε δύο χώρες που βρίσκονταν στο «κόκκινο», την Ολλανδία και τη Βρετανία. Είχαμε εβδομαδιαία πτώση 46% και 31% αντίστοιχα στις δύο αυτές περιπτώσεις, με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της Βρετανίας, Νιλ Φέργκιουσον να δηλώνει μάλιστα αισιόδοξος ότι «θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία τον Οκτώβριο». Στο πλαίσιο αυτής της αισιοδοξίας ήρθε και αηόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να ανοίξει πλήρως τα σύνορα για εμβολιασμένους από Ε.Ε. και ΗΠΑ από τον Αύγουστο.
Τα νέα είναι σαφώς καλύτερα από ό,τι τολμούσαμε να φανταστούμε, σημειώνει η HSBC. Ενώ στις αρχές Ιουλίου η βρετανική κυβέρνηση προειδοποιούσε ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 100.000 ημερησίως, στις 28 Ιουλίου ήταν κάτω από 28.000. Κάτι ανάλογο βλέπουμε να συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα και σε άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Η εικόνα όμως θα μπορούσε να είναι πλασματική. Και τούτο γιατί σε τροχιά πτώσης βρίσκεται και ο αριθμός των τεστ κορωνοϊού.
Ο δείκτης που πρέπει περισσότερο να παρακολουθούμε είναι αυτός της θετικότητας. Και εκεί τα πράγματα δείχνουν ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Στη Βρετανία είναι κοντά στο 4% και στην Ολλανδία κοντά στο 10%.
Σημαντικότατος δείκτης είναι βεβαίως και εκείνος των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με την εικόνα σε αυτό το μέτωπο να είναι πιο ενθαρρυντική, αφού στις περισσότερες χώρες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Ο ιός «κυνηγάει» την ανάκαμψη
Το τελευταίο διάστημα αρκετοί διεθνείς οργανισμοί και επενδυτικοί οίκοι ανέβασαν τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια ανάκαμψη, προειδοποιώντας όμως παράλληλα πως όσο ο ιός είναι στα πόδια μας, οι προβλέψεις αυτές είναι επισφαλείς. Και πράγματι η μετάλλαξη Δέλτα με την ισχυρή μεταδοτικότητα δείχνει ήδη τα δόντια της στις οικονομίες. Με εξαίρεση τον PMI στη Γερμανία, όλα τα υπόλοιπα δεδομένα έδειξαν ότι χάνεται το μομέντουμ που είχε αναπτυχθεί. Οι δείκτες PMI σε Βρετανία και Γαλλία, η έρευνα του Ifo για το οικονομικό κλίμα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία χτύπησαν το καμπανάκι, αν και θα έχουμε σαφώς πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον αντίκτυπο της «Δέλτα» από τα οικονομικά δεδομένα, που θα δημοσιευθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Οι κυβερνήσεις «κυνηγούν» τον ιό με όπλο το εμβόλιο
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να μάχονται απέναντι στους πτωτικούς ρυθμούς των εμβολιασμών εν μέσω θέρους. Ωστόσο έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία που υιοθέτησαν πολιτικές προνομίων για τους εμβολιασμένους (πρόσβαση μόνο για αυτούς σε χώρους πολιτισμού, κλειστούς χώρους εστίασης κτλ). Από τη στιγμή της εφαρμογής τους οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ανέβηκαν. Στη Γερμανία από την άλλη η διαθεσιμότητα των εμβολίων υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτησή τους.
Η εικόνα στην Ελλάδα
Συνολικά η Ευρώπη θα πρέπει να ανεβάσει ταχύτητα στους εμβολιασμούς, εάν θέλει να φρενάρει τη «Δέλτα» και να κρατήσει αλώβητη τη δυναμική της ανάκαμψης και αυτό βεβαίως ισχύει διπλά για τις χώρες με μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, όπως είναι η Ελλάδα.
Στη χώρα μας τα κρούσματα επιμένουν σε υψηλότατα επίπεδα, με τις αρχές μάλιστα να βρίσκονται σε συναγερμό για την άνοδο της θετικότητας σε δημοφιλή νησιά. Η θέση της Ελλάδας παραμένει χαμηλή στη σύγκριση που κάνει η HSBC μεταξύ των ρυθμών εξάπλωσης της Δέλτα και της προόδου του εμβολιαστικού προγράμματος. Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου, αλλά ο αριθμός θα πρέπει να αυξηθεί αισθητά για να μην χάσει την κούρσα με τον ιό.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News