Τουρισμός υγείας και τρίτης ηλικίας: Αναξιοποίητο «μπόνους» 20 δισ. ευρώ για το ελληνικό ΑΕΠ
3,7 δισ. ευρώ από τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, 2,2 δισ. ευρώ από τον τουρισμό μακράς διαρκείας και 17 δισ. ευρώ από τον τουρισμό υγείας
Τεράστιες, αναξιοποίητες δυνατότητες ανάπτυξης στον κλάδο του τουρισμού της τρίτης ηλικίας διακρίνει για την Ελλάδα αναλυτική έκθεση του oργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις. Η χώρα εμφανίζεται επί της αρχής να διαθέτει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να προσελκύσει το κοινό άνω των 65 ετών, ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες που μέχρι σήμερα αποτρέπουν την απελευθέρωση της δυναμικής στον κλάδο.
Ο τουρισμός της τρίτης ηλικίας είναι σε τέτοιο βαθμό ανεξερεύνητος στην Ελλάδα, ώστε εάν αναπτυσσόταν σωστά θα προσέλκυε 1 εκατομμύριο επιπλέον ξένους ηλικιωμένους τουρίστες, οι οποίοι θα δαπανούσαν 1,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, προβλέπεται πως θα συνέβαλλε στο ΑΕΠ κατά περίπου 3,7 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την έρευνα «Η ανάπτυξη του τουρισμού τρίτης ηλικίας και ο ρόλος του τουρισμού υγείας στη μετά Covid-19 εποχή». Πρόκειται για αποτελέσματα των υπολογισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Βάσει των ίδιων μετρήσεων προκύπτει ότι χάρη στην ανάπτυξη του τουρισμού τρίτης ηλικίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο 60 χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας. Μάλιστα, θα μπορούσαν να προκύψουν ακόμη σπουδαιοτερα αποτελέσματα, εάν η χώρα προωθούσε και ανέπτυσσε τον τουρισμό μακράς διάρκειας (2,2 δισ. ευρώ), τον τουρισμό υγείας (17 δισ. ευρώ) ή ακόμη και την αγορά δευτερεύουσας κατοικίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ο παγκόσμιος πληθυσμός, ενώ παράλληλα επιμηκύνεται και το προσδόκιμο ζωής, όπως και βελτιώνεται η υγεία όλων των ηλικιακών ομάδων. Συνεπώς, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Μεσόγειος είναι ελκυστικός προορισμός για την τρίτη ηλικία, η ανάπτυξη του στοχευμένου τουρισμού για την τρίτη ηλικία θα είχε τεράστιο αποτύπωμα στο ελληνικό ΑΕΠ. Ενδεικτικά, τουλάχιστον σύμφωνα με τις προβλέψεις πριν την επέλαση της πανδημίας, το ποσοστό των ταξιδιών που θα αντιστοιχεί σε ηλικιωμένους θα αυξηθεί στο 26% το 2030 και στο 32% το 2050, ενώ το 2010 ανερχόταν στο 15%. Η Ελλάδα όμως, δεν έχει αναπτύξει ακόμη τις αναγκαίες πολιτικές για την αποτελεσματική διεκδίκηση μεριδίου από την παγκόσμια αγορά τουρισμού υγείας, η οποία ανερχόταν το 2015 σε περίπου 500 δισ. δολάρια.
Μειονεκτήματα
Μεταξύ άλλων τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τους ξένους ηλικιωμένους που θα ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα είναι οι κακές υποδομές, καθώς και το ασθενές δίκτυο μεταφορών. Εκτός αυτού το δημόσιο σύστημα υγείας έχει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υλικών, καθώς και κακή οργάνωση. Τέλος, σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα της διαΝΕΟσις, οι κανονισμοί και η γραφειοκρατία δυσχεραίνει τις επενδύσεις για τους ξένους που ενδιαφέρονται να αγοράσουν κατοικία στην Ελλάδα.
Προκειμένου να αναπτυχθεί ο σχετικός κλάδος, προτείνεται η διαφημιστική προώθηση της χώρας ως ασφαλούς προορισμού για ολόκληρο το έτος. Επίσης, η διαΝΕΟσις συστήνει την τμηματοποίηση της αγοράς, προωθώντας για παράδειγμα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιφέρειας ή νομού, ώστε το καθένα να αποκτά ξεχωριστή τουριστική αξία. Παράλληλα, θεωρεί θεμελιώδη τη δημιουργία επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων για τη βελτίωση των υποδομών, των οδικών δικτύων, των υγειονομικών μονάδων και ξενοδοχειακών μονάδων. Τέλος, μεταξύ άλλων η έρευνα της διαΝΕΟσις προτείνει την προώθηση του συγκεκριμένου είδους τουρισμού, για παράδειγμα μέσω της ανάδειξης των ιαματικών λουτρών. Σε στοχευμένα μέτρα, προτείνεται και η ανέγερση συγκροτημάτων με 24ωρη φυλαξη, εύκολη προσβασιμότητα και δημιουργία κλειστού κοινόχρηστου χώρου. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε η χώρα να ενισχύσει τον τουρισμό μακράς διαμονής από άτομα της τρίτης ηλικίας.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News