BofA: Αχτίδα αισιοδοξίας από την Ελλάδα για Μετάλλαξη Δέλτα
Τι δείχνουν τα στοιχεία στις χώρες που «χτυπήθηκαν» πρώτες από τη μετάλλαξη
Ένα παραθυράκι ελπίδας βλέπουν οι αναλυτές της Bank of America από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στα «hotspots» που «χτυπήθηκαν» πρώτα από τη Μετάλλαξη Δέλτα, δηλαδή την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Μάλτα και την Κύπρο.
Παρότι οι χώρες αυτές κατέφυγαν μόνο σε τοπικού χαρακτήρα περιοριστικά μέτρα, τα οποία στόχευσαν μόνο στις πολύ υψηλού ρίσκου δραστηριότητες (όπως π.χ. η εστίαση σε κλειστούς χώρους και τα νυχτερινά κέντρα), για την ώρα η δυναμική της εξάπλωσης του ιού φαίνεται να επιβραδύνει, σημειώνει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.
Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι ο δείκτης μετάδοσης R φαίνεται να υποχωρεί με ταχείς ρυθμούς προς το 1, σε όλα τα hotspots που «χτυπήθηκαν» πρώτα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα γεγονότα υπερ-μετάδοσης, όπως μουσικά φεστιβάλ και η λειτουργία των νυχτερινών κέντρων, είναι κρίσιμα για τη δυναμική της εξάπλωσης της μετάλλαξης: Η Ολλανδία ακολουθούσε παρόμοιο μονοπάτι με το γειτονικό Βέλγιο, μέχρι που η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη νυχτερινή ζωή και τις μεγάλες εκδηλώσεις.
Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι η Μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να αντιμετωπιστεί με καλά στοχευμένους εμβολιασμούς και σχετικά χαμηλού οικονομικού κόστους περιοριστικά μέτρα.
«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε κάτι, όμως εάν τα σχετικά ήπια περιοριστικά μέτρα (σε συνδυασμό με τους γρήγορους εμβολιασμούς) μπορούν να κρατήσουν τα κρούσματα της Μετάλλαξης Δέλτα κάπως υπό έλεγχο, αυτά θα είναι καλά νέα για την ανάκαμψη», τονίζουν οι αναλυτές.
Στο πλαίσιο αυτό, η Bank of America διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία, αναμένοντας ανάπτυξη 5,1% φέτος, 3,8% το 2022 και 2,1% το 2023.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News