Moody’s: Κίνδυνος το ψηφιακό ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες
Δύο χρόνια θα διαρκέσει η διερευνητική φάση του σχεδίου της ΕΚΤ
Πιθανώς επικίνδυνα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ, προειδοποιεί η Moody’s.
Ως γνωστόν, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εγκαινίασε, στις 14 Ιουλίου, τη διερευνητική φάση στο πλαίσιο του project για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ, επιτρέποντας ενδεχομένως την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος του σχεδίου σε σχέση με τους προηγούμενους στόχους. Η διερευνητική φάση θα διαρκέσει δύο χρόνια.
Όπως έχουν πει αξιωματούχοι της ΕΚΤ, στόχος είναι το ψηφιακό ευρώ να λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι να αντικαταστήσει τα μετρητά. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να διευκολύνουν τις άμεσες πληρωμές, πιθανότατα με μηδενικό κόστος για τους χρήστες και με άμεση εκκαθάριση.
Όμως, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Moody’s, το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών της Ευρωζώνης και να μειώσει τα έσοδά τους από προμήθειες. Επιπλέον, θα αυξήσει τους κινδύνους αποδιαμεσολάβησης και θα πλήξει την ήδη αδύναμη κερδοφορία τους, έστω και εάν θα μειώσει τους αποκλεισμούς από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Οι πελάτες των τραπεζών θα προτιμούν το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας έναντι των καταθέσεων στους λογαριασμούς των εμπορικών τραπεζών, ειδικά στις χώρες με αδύναμα τραπεζικά συστήματα, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, τονίζει η Moody’s. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα δουν τις συνθήκες χρηματοδότησης και το κόστος δανεισμού τους να επιδεινώνεται. Επίσης, θα αντιμετωπίσουν την απώλεια προμηθειών από υπηρεσίες πληρωμών, καθώς οι πελάτες θα προτιμούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό ευρώ για τις συναλλαγές τους.
Από την άλλη πλευρά, το ψηφιακό ευρώ θα μειώσει τους χρηματοοικονομικούς αποκλεισμούς και θα αντιμετωπίσει την εξάρτηση των τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ξένα δίκτυα πληρωμών, επιτρέποντας τις γρήγορες και δωρεάν πληρωμές στην οικονομική ένωση.
Πάντως, ο βαθμός στον οποίο το ψηφιακό ευρώ θα προτιμάται μέσα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης αλλά και θα το αλλάξει, θα εξαρτηθεί από τις βασικές λειτουργικές και σχεδιαστικές επιλογές που θα κάνουν οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του, τονίζει η Moody’s.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News