Θα «πέσουν» στις αγορές τα 1,9 τρισ.δολαρίων των αμερικανικών επιχειρήσεων;
Oι χρηματιστηριακές αγορές θα μπορούσαν να βρουν ακόμη ένα στήριγμα από έναν απρόσμενο παράγοντα: την τέραστια ποσότητα ρευστότητας που έχουν συσσωρεύσει οι τις επιχειρήσεις και οι οποίες ενδεχομένως να την ρίξουν τους επόμενους μήνες στις αγορές, καθότι τα ανώτατα στελέχη τους ανακοίνωσαν ήδη σχέδια για αύξηση των επαναγορών ιδίων μετοχών και των μερισμάτων.
Η ρευστότητα που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 ανέρχεται στο επίπεδο ρεκόρ των 1,9 τρισ.δολάρια συγκριτικά με τα 1,5 τρισ.δολάρια που διέθεταν πριν από την κρίση της πανδημίας στις αρχές του 2020, σύμφωνα με τον Κέιθ Λέρνερ, στρατηγικό αναλυτή της Truist Advisory Services.
To χρήμα αυτό εάν πέσει στις αγορές, θα στηρίξει τα χρηματιστήρια όχι μόνο φέτος αλλά και τα δύο επόμενα έτη, αναφέρουν αναλυτές. Η προσμονή για μεγάλες εταιρικές δαπάνες θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές, εξέλιξη που με τη σειρά της θα μπορούσε να μετριάσει ή και να σταματήσει τις απώλειες μετοχών ή κλάδων που θεωρούνται αυτή τη στιγμή υπερτιμημένοι και διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν διόρθωση. Παραδοσιακά, ο δείκτης S&P 500 είθισται να καταγράφει τρεις διορθώσεις ετησίως από το 1950, σύμφωνα με τον Ράιαν Ντέτρικ, στρατηγικό αναλυτή της LPL Financial, όμως φέτος μέχρι στιγμής δεν έχει σημειώσει καμία.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει επαναγορές ιδίων μετοχών αξίας 350 δισ.δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο, το μεγαλύτερο ποσό για δεύτερο τρίμηνο από το 2018, αφού προέβησαν αντίστοιχες συμφωνίες ύψους 275 δισ.δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR.
Αντίστοιχα, τα μερίσματα που καταβλήθηκαν από τις εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 αυξήθηκαν 3,6% στα 123,4 δισ.δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρότι υστερούν κατά πολύ από τις καταβολές ρεκόρ του πρώτου τριμήνου του 2020, σύμφωνα με τον αναλυτή Χάουαρντ Σίλβερμπλατ του S&P Dow Jones Indices.
Oι τεχνολογικές και οι εταιρείες στον χώρο των χρηματοοικονομικών ανακοίνωσαν τις μεγαλύτερες επαναγορές ιδίων μετοχών συγκριτικά με τους υπόλοιπους κλάδους στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan. Μόνο η Apple τον Απρίλιο αύξησε τις επαναγορές ιδίων μετοχών της κατά 90 δισ.δολάρια.
Ακόμη ένα πεδίο στο οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να διοχετεύσουν μέρος της τεράστιας ρευστότητάς τους είναι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις με τη Goldman να προβλέπει ότι οι εν λόγω δαπάνες από τις εισηγμένες του S&P θα αυξηθούν κατά 45% στα 324 δισ.δολάρια φέτος.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News