BUSINESS & FINANCE

Πώς η Ελλάδα εξέπληξε θετικά τη Fitch – Οι αλλαγές στις εκτιμήσεις της

Αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία για φέτος στο 4,3% από 3% προηγουμένως

Πώς η Ελλάδα εξέπληξε θετικά τη Fitch – Οι αλλαγές στις εκτιμήσεις της

Η ελληνική οικονομία εμφάνισε καλύτερες επιδόσεις από ό,τι περίμεναν, τους τελευταίους έξι μήνες, παραδέχθηκαν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Fitch, όπως αναφέρει η ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν αργά χθες το βράδυ, έπειτα από την ολοκλήρωση του προγραμματισμένου review της ελληνικής αξιολόγησης. 

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι επιδόσεις αυτές καταγράφηκαν παρά την επαναφορά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων του lockdown το φθινόπωρο του 2020 και τον Μάρτιο του 2021. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020, δηλαδή λιγότερο από το 10,2% που περίμενε η Fitch και εμφάνισε τριμηνιαία ανάπτυξη 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021. «Οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες προϊδεάζουν για ισχυρή δραστηριότητα το δεύτερο τρίμηνο του 2021», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. Και προσθέτουν ότι τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αρχίσουν να εισρέουν φέτος, θα ενισχύσουν περαιτέρω τις προοπτικές της ανάπτυξης. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Fitch αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία για φέτος και πλέον περιμένει ανάπτυξη 4,3% από 3% προηγουμένως. «Περιμένουμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει περαιτέρω το 2022 και θα αναπτυχθεί κατά 5,3%, με την εκταμίευση των κονδυλίων των Ταμείου Ανάκαμψης να ανεβάζει ρυθμούς και να ενισχύει τις πραγματικές δαπάνες κατά τη διάρκεια του έτους», σημειώνουν ο αναλυτές του οίκου. 

Πάντως, η πρόβλεψη για το 2022 αποτελεί αισθητή υποβάθμιση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch, οι οποίες μιλούσαν για ανάπτυξη 7,6%. Οι αναλυτές αποδίδουν την υποβάθμιση στην εκτίμησή τους ότι οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι πιο ομαλές, με αποτέλεσμα τα κονδύλια να μοιράζονται εξίσου στα επόμενα χρόνια. 

Για το 2023, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη υψηλότερη της μακροπρόθεσμης τάσης, στο 3,5%.

Μάλιστα, ενώ η Fitch αναγνωρίζει ανάμεσα στους κινδύνους για τις προβλέψεις της μία πιθανή αναζωπύρωση των κρουσμάτων που θα αποθαρρύνει τις αφίξεις τουριστών το καλοκαίρι αλλά μία ενδεχόμενη αύξηση της δομικής ανεργίας εξαιτίας της πανδημίας, από την άλλη πλευρά επισημαίνει ότι στις εκτιμήσεις αυτές δεν έχουν συνυπολογιστεί τα δάνεια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (έως 12,8 δισ. ευρώ). Αυτά θα συνυπολογιστούν στις προβλέψεις του οίκου όταν θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα projects στα οποία θα αξιοποιηθούν και για τη χρηματοδότησή τους. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News