Capital Economics: Αναπτυξιακή έκρηξη 8% φέτος στην Ελλάδα
Στο 8% θα φτάσουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος, προβλέπει η Capital Economics. Για το 2022 αναμένεται σαφής επιβράδυνση, στο 2%, με περαιτέρω πτώση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ το 2023 στο 1,3%.
Οι προβλέψεις της Capital Economics είναι οι υψηλότερες που έχουν εκφραστεί μέχρι στιγμής για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021, και αυτό παρότι ο οίκος αναγνωρίζει ότι η πολύ αδύναμη τουριστική σεζόν θα επιδράσει αρνητικά για την ανάκαμψη.
«Η ελληνική οικονομία δεν αναμένεται να ανακτήσει τα προ-πανδημίας επίπεδά της φέτος, γιατί η τουριστική σεζόν θα είναι πολύ αδύναμη. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα περιορίσει την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων», αναφέρουν οι αναλυτές.
Η ακτινογραφία της ανάκαμψης
Η Ελλάδα επλήγη δυνατά από την πανδημία, αλλά όχι τόσο σοβαρά όσο η ισπανική και η πορτογαλική οικονομία, επισημαίνει η Capital Economics. Και προσθέτει ότι η ελληνική οικονομία βιώνει ήδη μία ισχυρή ανάκαμψη, η οποία αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, περίπου στα ίδια επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την πανδημία, το 2019. Αλλά και ο -σχετικά μικρός- βιομηχανικός τομέας έχει ανακάμψει επίσης.
Όμως, τα νούμερα του τουρισμού παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα κανονικά. Οι αφίξεις επιβατών στο αεροδρόμιο της Αθήνας αυξήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά μόνο περίπου στο 40% των επιπέδων του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, η Capital Economics εκτιμά ότι η πλήρης ανάκαμψη θα έρθει το 2022, με βάση και την πρόβλεψή της ότι η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο.
Επισημαίνει, ωστόσο, την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην Ελλάδα τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Capital Economics διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης, όμως τονίζει πως αυτό δεν αποτελεί πανάκεια, ειδικά καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν απέτυχαν να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, λόγω των αργών διαδικασιών στην υλοποίηση των projects.
Το κόστος δανεισμού
Ενώ το ελληνικό χρέος είναι ανάμεσα στα υψηλότερα του κόσμου, το κόστος εξυπηρέτησής του θα είναι διαχειρίσιμο, γιατί τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, PEPP, τονίζει η Capital Economics. Μετά τη λήξη του PEPP, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω του «κανονικού» της προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, προβλέπει ο οίκος.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News