Business & Finance Παρασκευή 16/07/2021, 12:11
BUSINESS & FINANCE

Societe Generale: Αναβάθμιση της Ελλάδας μόνο με ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης – Μέχρι τότε αναμονή

Εν όψει και του σημερινού review της Fitch

Societe Generale: Αναβάθμιση της Ελλάδας μόνο με ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης – Μέχρι τότε αναμονή

Στάση αναμονής εκτιμά η Societe Generale ότι θα τηρήσει η Fitch κατά το σημερινό review της ελληνικής αξιολόγησης. «Πιστεύουμε ότι θα περιμένει να δει πόσο αποτελεσματικά θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια γύρω από τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», εξηγούν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.  

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με BB και σταθερές προοπτικές, η Moody’s με Baa3 και σταθερές προοπτικές και η S&P με BB και θετικές προοπτικές. 

Societe Generale: Αναβάθμιση της Ελλάδας μόνο με ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης – Μέχρι τότε αναμονή-1

Όπως υπενθυμίζει η ανάλυση της SocGen, η S&P είχε αναβαθμίσει την ελληνική αξιολόγηση τον Απρίλιο, από το BB-/Stable στο BB/Positive, σε μία κίνηση που αντανακλούσε τη βελτίωση «στις οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις, καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού υποχωρούν» αλλά και την αναμενόμενη περαιτέρω πρόοδο στις πολιτικές της κυβέρνησης και στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. 

Τώρα, η Societe Generale  εκτιμά ότι η χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι το «κλειδί» για την αξιολόγηση. «Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι τρεις βασικές προκλήσεις για την αξιολόγηση αναμένεται να είναι τα υψηλά επίπεδα του χρέους, οι υψηλοί δείκτες κόκκινων δανείων και οι πιθανώς μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας», τονίζουν οι αναλυτές. Όμως, σημειώνουν ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και θα φέρουν επενδύσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. 

Όπως υπολογίζει ο οίκος, η Ελλάδα θα λάβει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ το 2021 και συνολικά 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια το διάστημα 2021-2026. 

Societe Generale: Αναβάθμιση της Ελλάδας μόνο με ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης – Μέχρι τότε αναμονή-2

Η Societe Generale επικαλείται τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σχεδόν κατά 7% έως το τέλος του 2026 λόγω της αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι ο δεύτερος παράγοντας που θα επηρεάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι η στάση της ΕΚΤ ως προς την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων. Το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι σχετικά χαμηλό, με τη βοήθεια της στήριξης που παρέχει η ΕΚΤ μέσω της αγοράς ομολόγων από το πρόγραμμα PEPP. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 25,6 δισ.  ευρώ έως τα τέλη του Μαΐου, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των ελληνικών τίτλων που βρίσκονται σε κυκλοφορία. «Αυτή η πηγή χρηματοδοτικής ευελιξίας αναμένεται να κρατήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας σε ιστορικά χαμηλά τουλάχιστον έως τη λήξη του PEPP, τον Μάρτιο του 2022», εξηγούν οι αναλυτές. 

Στη συνέχεια, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι τυπικά επιλέξιμα για τα προγράμματα της της ΕΚΤ και έτσι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει κάποια ευελιξία ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να τα αγοράζει, σημειώνει η Societe Generale. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο το κόστος χρηματοδότησης όσο και την αξιολόγηση, τονίζει. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News