Aνύπαντρο ζευγάρι; Πώς να μοιράζεστε τα κόστη
Mπορεί ένα ανύπαντρο ζευγάρι να μοιραστεί τα οικονομικά του; Πόσο εύκολο είναι και κατά πόσο βοηθά τη συμβίωση. Το BBC αναφέρεται σε τέσσερα κομβικά σημεία τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό:
Να επιμερίζεται το κόστος ή να μην επιμερίζεται
Συνήθως, τα περισσότερα ζευγάρια που συζούν διαιρούν τα έξοδά τους στη μέση. Ομως, αυτό δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, ειδικά εάν ο ένας κερδίζει περισότερα από τον άλλον. Και αυτό, επειδή ο χαμηλόμισθος μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να ξοδέψει περισσότερα ούτως ώστε να συμβαδίσει με τον σύντροφό του χωρίς να έχει τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα δυσαρέσκειας.
Μία δίκαιη λύση είναι ο επιμερισμός των εξόδων, όπως ενοίκιο, λογαριασμούς κοινής ωφελείας και μεγάλες αγορές με βάση τους μισθούς τους, με απαραίτητη προϋπόθεση τη διαφάνεια, δηλ. τι οφείλει ο καθένας. «Κάποιος θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του ταμία της σχέσης», συνιστούν κάποια ζευγάρια. Για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών, προτείνεται επίσης το άνοιγμα ενός κοινού λογαριασμού που θα χρησιμποιείται για την πληρωμή κοινών εξόδων, διατηρώντας ταυτόχρονα όμως το ζευγάρι και τους ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς του. Αυτό δημιουργεί «μια κοινή ευθύνη και μια ιδιωτική ζώνη». Αυτός που έχει τον υψηλότερο μισθό θα πρέπει να πληρώσει μεγαλύτερο μερίδιο των λογαριασμών. Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο, τα ζευγάρια που συζούν πρέπει να αρχίσουν να συγκεντρώνουν από κοινού περισσότερα χρήματα, προκειμένου να τα βάζουν στην άκρη για να καλύπτουν διάφορες ανάγκες τους, όπως διακοπές ή έπιπλα.
Θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα «φαντάσματα» του παρελθόντος
Το να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με το χρέος από προηγούμενες αγορές, δάνεια ή πιστωτικές κάρτες μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, όταν τα ζευγάρια αρχίζουν να συνδυάζουν τα οικονομικά τους. Το να καθορίζουν με σαφήνεια τις προσδοκίες τους είναι εξίσου σημαντικό.
Ο Γκάρι Σορ, αντιπρόεδρος της AEPG Wealth Strategies, λέει χαρακτηριστικά ότι θα τον προβλημάτιζε ιδιαίτερα «εάν, για τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια, χρηματοδοτούσε την υποθήκη ενός σπιτιού που θα μοιραζόταν με την σύντροφό του αλλά δεν είχε κανένα απολύτως μερίδιο», αναδεικνύοντας το σοβαρό πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει.
Η καλύτερη λοιπόν συμβουλή είναι για τους δύο συντρόφους να εκμυστηρευθούν ο ένας στον άλλον εάν έχουν κάποιο μεγάλο χρέος και να είναι τίμιοι και διάφανοι με τις υποχρεώσεις τους.
Να κάνουν μία γραπτή συμφωνία
Σύμβουλοι σε οικονομικά θέματα συστήνουν ένα προ συμβίωσης συμφωνητικό για όσους διαμένουν στη Βρετανία, στις ΗΠΑ ή στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, κάτι που μπορεί να γίνει από έναν δικηγόρο έναντι αμοιβής περίπου 1.500 δολαρίων. Φόρμες για τέτοιου είδους συμφωνητικά είναι διαθέσιμες σε ιστότοπους, όπως rocketlawyer.com.
Εάν πάλι, το ζευγάρι δεν βρίσκει αυτό το συμφωνητικό ελκυστικό, τότε ο δικηγόρος Φρεντερίκ Χερτζ, συγγραφέας του βιβλίου «Κοινή Συμβίωση: Ενας νομικός οδηγός για ανύπαντρα ζευγάρια» (Living Together: A Legal Guide for Unmarried Couples), προτείνει στους συντρόφους να τα συμφωνήσουν όλα γραπτώς, ακόμη και σε ένα απλό email.
«Κρατήστε αποδεικτικά στοιχεία για μισθώσεις, επενδύσεις και μεγάλες αγορές, είτε έχουν γίνει από τον έναν είτε και από τους δύο. Παρόλο που μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για τη σύνταξη ενός συμβολαίου ή ακόμη και μιας συμφωνίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η διαδικασία πρέπει να ενισχύσει τη σχέση σας. Η έλλειψη σαφήνειας είναι επιβλαβής», αναφέρει ο δικηγόρος.
Τα κοινά οικονομικά φέρουν ευτυχία;
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ένωση των οικονομικών πριν από το γάμο μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη σχέση, καθώς όταν δεν υπάρχουν κοινά οικονομικά είναι πολύ πιο εύκολο για τον έναν από τους δύο συντρόφους να εγκαταλείψει τη σχέση χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ο Τάιλερ Φέλους, συνιδρυτής εταιρείας startup στον χώρο των οικονομικών, αναφέρει ότι ο ίδιος και η φίλη του έχουν δημιουργήσει έναν κοινό προϋπολογισμό τον οποίο συνδιαχειρίζονται. Τους βοηθά να κατανοήσουν ο ένας τους οικονομικούς στόχους του άλλου και να καταλάβουν πώς θα συνυπάρχουν όταν παντρευτούν.
moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News