HSBC: Ποιες χώρες απειλεί το «κύμα Δέλτα» – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Όσες χώρες έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στις μεγάλες ηλικίες, κινδυνεύουν
«Καμπανάκι» για τις οικονομίες όπου τα ποσοστά των εμβολιασμών ανάμεσα στους ηλικιωμένους είναι χαμηλότερα χτυπά η HSBC, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα που εξαπλώνεται στην Ευρώπη εγείρει τον κίνδυνο νέων περιοριστικών μέτρων.
Ισπανία και Ολλανδία ήρθαν να προστεθούν στη Βρετανία και την Πορτογαλία που ήδη εμφάνιζαν υψηλούς ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, διαπιστώνει το νέο Covid-19 tracker της HSBC, ενώ μέχρι στιγμής, το κύμα της Δέλτα εστιάζει στους νεότερους και στα λιγότερα εμβολιασμένα κομμάτια του πληθυσμού.
Τα νέα κρούσματα επιταχύνονται σε όλη την Ευρώπη, αν και σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν από χαμηλή βάση, σημειώνει η HSBC. Στη Βρετανία, την Ισπανία και την Ολλανδία, ο οίκος διαπιστώνει ραγδαία επιτάχυνση των κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι πάνω από τα μισά κρούσματα στην Ισπανία οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, έναντι μόνο του 16% πριν από ένα μήνα.
Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται τελευταία και στην Ελλάδα, τονίζει ο οίκος.
Πάντως, η HSBC διαπιστώνει ότι με τα κρούσματα να εντοπίζονται κυρίως ανάμεσα στους νέους, οι ρυθμοί των εισαγωγών στα νοσοκομεία παραμένουν χαμηλοί (αν και αυξάνονται στη Βρετανία).
«Τα οικονομικά ρίσκα από το κύμα Δέλτα θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα στις χώρες της Ευρωζώνης από ό,τι στη Βρετανία, με δεδομένα τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών ανάμεσα στις πιο μεγάλες ηλικίες», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.
Και με τους ρυθμούς των εμβολιασμών να επιβραδύνουν, οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν δράση. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε κίνητρα, έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς καθώς και τη χρήση του πιστοποιητικού covid-19 για τα μπαρ, τους χώρους ψυχαγωγίας και κάποια μέσα μετακίνησης. Στην Ολλανδία, κάποιοι περιορισμοί επέστρεψαν στην εστίαση, μόλις δύο εβδομάδες μετά την άρση τους.
Κατόπιν τούτων, η HSBC προειδοποιεί ότι η εκ νέου επιβολή εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων παραμένει ένας κίνδυνος (και όχι το βασικό σενάριο για την ώρα), που ωστόσο αυξάνεται. «Οι χαράσσοντες τις πολιτικές φαίνεται να επιθυμούν να διατηρήσουν την καλοκαιρινή σεζόν, με δεδομένα τα οικονομικά αλλά και κοινωνικά οφέλη», τονίζουν. Άλλωστε, η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να επιθυμεί αυστηρότερους περιορισμούς, παρά την αύξηση των κρουσμάτων.
«Ακόμα και εάν κάποια περιοριστικά μέτρα επιβληθούν τελικά, θα περιμέναμε ότι αυτά θα διαταράξουν λιγότερο την οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με τα προηγούμενα», σημειώνουν οι αναλυτές της HSBC. Όμως, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, καταλήγουν.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News