Ρευστότητα ζητά η αγορά: Τη χρυσή τομή ψάχνουν κυβέρνηση και τράπεζες
Έως τα τέλη του χρόνου τα πρώτα ιδιωτικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσα από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους CEOs των τραπεζών και με τη συμμετοχή των διοικήσεων και των εκπροσώπων όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας.
Στη διευρυμένη σύσκεψη, συζητήθηκαν πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ενόψει του πακτωλού των χρημάτων που αναμένονται να εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και άλλων χρηματοδοτικών πηγών όπως το ΕΣΠΑ,
Ζητούμενο αποτελεί η ικανότητα των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, αλλά και ο ρόλος των τραπεζών, που θα αποτελέσουν το κανάλι μέσω του οποίου τα κεφάλαια του RFF θα διοχετευθούν στην οικονομία.
Πρόκειται για κεφάλαια 12,7 δισ. ευρώ που θα δοθούν ως δάνεια αποκλειστικά για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Τα κεφάλαια αυτά θα απαιτήσουν δάνεια από τις τράπεζες άλλα 12,7 δισ, ευρώ περίπου, καθώς και 6,6 δισ. ευρώ ίδιας συμμετοχής από την πλευρά των επιχειρήσεων, προκειμένου έως το 2026 να υλοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ.
Στη χθεσινή σύσκεψη, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα συμμετείχε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου προεξάρχοντος και του αρμόδιου υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, αλλά και τον διοικητή του RRF Νίκου Μαντζούφα. Στην ίδια σύσκεψη συμμετείχαν ο αρμόδιος υφυπουργός για το χρηματοοικονομικό τομέα Γιώργος Ζαββός, αλλά και ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης που έχει την ευθύνη για το ΕΣΠΑ, το οποίο θα αποτελέσει συμπληρωματικό χρηματοδοτικό εργαλείο της οικονομίας κατά την προσεχή πενταετία. Στην ίδια σύσκεψη συμμετείχε και η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια σύσκεψη που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών μέσα σε 15 μέρες, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για τα τέλη Αυγούστου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι τα δάνεια του RRF δεν προϋποθέτουν την κρατική εμπλοκή στο επίπεδο των εγκρίσεων και για αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει ένας ικανός αριθμός επενδυτικών έργων για την εκκίνηση του Ταμείου έως τα τέλη του έτους . Οι τράπεζες διαβεβαίωσαν ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων βρίσκεται σε φάση αναμονής για την υποβολή των πρώτων επενδυτικών σχεδίων.
Η ικανότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στο εγχείρημα αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα για την επόμενη μέρα με δεδομένα τα χρηματοοικονομικά προβλήματα που εμφανίζεται να έχει ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών με οφειλές είτε προς το δημόσιο είτε προς τις τράπεζες.
Οι τράπεζες επέμειναν στην αυστηρή τήρηση των πιστοδοτικών κριτηρίων, τα οποία όπως υπογράμμισαν δεν μπορούν να παραβιαστούν λόγω των εποπτικών κανόνων που ισχύουν.
Με δεδομένο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ρητά προβλέπει ότι τα κεφάλαια που διαθέτει δεν μπορούν να συνδυαστούν με κρατικές εγγυήσεις, αναζητούνται τρόποι έτσι ώστε να δημιουργηθούν εργαλεία με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για όσες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αντλήσουν χρήματα από το Ταμείο και θα κατευθυνθούν στο ΕΣΠΑ ή στον αναπτυξιακό νόμο.
Στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που προβλέπουν
- Αποτύπωση των τραπεζικών κριτηρίων δανεισμού. Να είναι γνωστά και διαφανή (π.χ. θετικό EBITDA εντός τελευταίας 3-ετιας)
- Ενημέρωση των ΜΜΕ για αυτά τα κριτήρια. Να γνωρίζουν τι ισχύει (π.χ. διαφορά μεταξύ EBITDA και φορολογητέων κερδών) και τι πρέπει να κάνουν εφεξής.
- Εκπαίδευση των λογιστών επί αυτών των κριτηρίων. Να ξέρουν πως πρέπει να αποτυπώσουν τους ισολογισμούς των πελατών τους.
- Έρευνα σε ΜΜΕ, για το ποια τραπεζικά κριτήρια δεν πληρούν, έτσι ώστε ξέρει η πολιτεία που πρέπει να εστιάσει (π.χ. παροχή εγγύησης σε όσους δεν έχουν ακίνητα προς υποθήκευση, παροχή επιδότησης σε όσες έχουν υψηλό ρίσκο).
- Κλαδικές μελέτες που αποδεικνύουν την προοπτική κάθε κλάδου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Δημιουργία προγραμμάτων στήριξης της δανειοδότησης ΜΜΕ (π.χ. μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας και των κλαδικών μελετών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ζήτησε από τις τράπεζες να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να καταστούν αξιόχρεες αναπτύσσοντας ισχυρούς συμβουλευτικούς μηχανισμούς για την υποστήριξη της συνένωσης επιχειρήσεων, προκειμένου να μεγαλώσουν και να αποκτήσουν και κρίσιμο μέγεθος.
Η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι η δυναμική που θα δημιουργηθεί στην οικονομία θα επιτρέψει σε σημαντικό αριθμό μικρών και μεσαίων εταιρειών να ανακάμψουν, καθώς θα απευθύνονται σε μια αγορά που θα αναπτύσσεται μέσα από ρυθμούς της τάξης του 4% ετησίως.
Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το θέμα του κόστους χρηματοδότησης και των επιτοκίων με βάση τα οποία δανείζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων και των παραγωγικών τάξεων είναι δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με το κόστος άντλησης χρήματος από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος. Σε ότι αφορά πάντως τα δάνεια που θα δοθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το κόστος χρηματοδότησης αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, καθώς τα δάνεια του Ταμείου είναι με οριακά θετικό επιτόκιο, περιορίζοντας την επιβάρυνση στο σύνολο του δανείου.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News