BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 870 μονάδες με την Alpha στο -3%

Στις 866 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 870 μονάδες με την Alpha στο -3%

Κάτω από τα στηρίγματα των 870 μονάδων περιορίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πιέσεις στη μετοχή της Alpha Bank επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα, ανακόπτοντας την πρωινή ανοδική κίνηση προς τις 880 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια πτώση της τάξης του 0,41% και υποχωρεί στις 866,33 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (869,72 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες -από 865,06 έως 873,43 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε εξαιρετικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 43 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μεσημέρι, κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πακέτο μετοχών που «πέρασε» στην Eurobank.

Στο επίκεντρο της Λεωφόρου Αθηνών, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διολισθαίνει κατά 3,2% και οπισθοχωρεί στο επίπεδο του 1,1 ευρώ, εν όψει της σημερινής εισόδου στον δείκτη MSCI Standard Greece (εκεί βρίσκονται ήδη οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, Jumbo, OTE, Eurobank).

Η σημερινή πτώση έρχεται ως συνέχεια των έντονων εισροών που καταγράφηκαν το προηγούμενο τριήμερο, χωρίς να αποκλείεται η προσέλκυση και νέων κεφαλαίων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, μεσοπρόθεσμος στόχος της Alpha Bank είναι η διατήρηση του 1 ευρώ, δηλαδή της τιμής υλοποίησης της πρόσφατης ΑΜΚ.

Από εκεί και πέρα, εξαιρετική είναι η εικόνα στη μετοχή της Ελλάκτωρ, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο οδηγεί τον τίτλο στο +4,4% και το 1,482 ευρώ.

Γιατί το Χ.Α. έχει μείνει πίσω

Σε γενικές γραμμές, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να κινείται ασύμμετρα, αγνοώντας τα θετικά νέα και μη ευθυγραμμιζόμενη με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες βρίσκονται σταθερά σε ιστορικά υψηλά.

Εξάλλου, είναι σαφές ότι ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί προς ώρας να πλησιάσει πειστικά τις 900 μονάδες, κάτι το οποίο φέρεται να συνδέεται με τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις στον τουρισμό.

Την ίδια ώρα, οι αφαιμάξεις που έχουν προκληθεί από τις παρατεταμένες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και τις ομολογιακές εκδόσεις (ΔΕΗ, Motor Oil, Prodea) ανέρχονται, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στα 2,5 δισ. ευρώ, η αφομοίωση των οποίων θα απαιτήσει αυξημένο χρόνο.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, επομένως, θα χρειαστεί αρκετή υπομονή και εύλογος χρόνος έως ότου διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων και την ανάκτηση των προ-κορωνοϊού επιπέδων.

Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, ως απόρροια των πιέσεων στην Alpha Bank, παρουσιάζει αξιοσημείωτες ρευστοποιήσεις, καθώς αυτή την στιγμή (14.10) βρίσκεται στο -1,85% και υποχωρεί στο επίπεδο των 544 μονάδων, εμφανίζοντας πρόδηλη αδυναμία προσέγγισης του ψυχολογικού σημείου των 600 μονάδων.

Πέραν των ρευστοποιήσεων στην Alpha Bank, σημαντικές πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μετά το χθεσινό +3%, καταγράφει πτώση κατά 1,9% και τα 2,36 ευρώ. Κάτω του 1%, παράλληλα, διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -3,25% 1,1025 ευρώ
  • Attica Bank -0,64% 0,155 ευρώ
  • Eurobank -0,64% 0,8246 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,87% 2,36 ευρώ
  • Πειραιώς -0,86% 1,378 ευρώ

Στηρίγματα από ΟΛΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν ανατρέψει την πρωινή εικόνα, με αποτέλεσμα να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Άλλωστε, πέραν των τραπεζών, υπό πίεση τελεί και η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία διολισθαίνει κατά 1,7% και τα 3,9 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολουθεί στο -1,6%, ενώ πτώση άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Lamda Development, Viohalco, Aegean και Motor Oil.

Στον αντίποδα, σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει, εκτός της Ελλάκτωρ, και η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία ενισχύεται κατά 1% και προσεγγίζει το τεχνικό σημείο των 20 ευρώ. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή έπονται στο +0,8%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 16 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News